Første gang med i NM-Vinter

SORTLAND: DB Varg og eier Jonas Hansen er helt klar for NM-vinter på Andøya.

AV Hilde Jørgensen
Publisert

Den to år gamle gordonsetteren DB Varg, har gjort det knallgodt i mesterskap, og i siste konkurranse – Polarcup i Tromsø – fikk han førstepremie og ble kvalifisert i voksen klasse. Dermed også kvalifisert til å delta i NM Vinter, som foregår i perioden 22.-25. mars.

Det er eier Jonas Hansen svært godt fornøyd med.

– Det skal bli artig å se hvordan det går, sier Hansen.

Han har ingen ambisjoner utover at han håper det blir 1. premie.

– Jo, det er klart jeg ønsker det, men jeg tar det som det kommer. Det er veldig mange gode hunder med i konkurransen, så spennende blir det iallfall å se hvordan hunden oppfører seg i løypa.

En ung hund

Det er ganske spesielt at en hund på to år er kommet så langt som Varg.

– Vi har trenet i utallige timer for å nå voksen-klassen, som betyr at hunden er ferdig trent og at alt den har lært skal sitte, forklarer Hansen.

Han anskaffet hunden for å jakte med den, men så deltok han i konkurranse for unghunder da Varg var litt over året.

– Det ble førstepremie, og da var jeg bitt av basillen, sier han.

Det har etterhvert blitt fire premieringer i unghundklassen på Varg, foruten voksen hund-kvalifiseringen.

Saken fortsetter under annonsen.

– Hunden er lærenem, men så har den gode linjer bakover, sier Hansen, som kjøpte hunden hos oppdretter Arve Jensen på Fauske.

En idrettsutøver

Selv er han helt fersk i å dressering.

– Jeg har lært meg og at satt meg inn i så dressur selv, det er blitt en livsstil. Vi er da også mye ute i terrenget og i fjell, og der har vi feilet mye og startet på nytt, sier Hansen, opprinnelig fra Øksnes.

For Varg selv behøves det både riktig mat, nok hvile og godt stell.

– Det er som å ha en idrettsutøver i hus, og jeg har fått mange tips og råd fra hundeklubben til hvordan jeg skal legge til rette for hunden. Så nå føler vi oss i rute til NM-vinter, sier Hansen.

Tror på rekord i år også

Fjorårets rekord i NM Vinter på rundt 600 hunder er ikke helt uoppnåelig i årets VM, skal vi tro prøveleder Royer André Larsen i arrangementklubben Harstad og Vesterålen fuglehundklubb.

– Jeg tror det vil nærme seg det tallet i år. Per nå har vi 440 påmeldte og fristen er ikke gått ut. Erfaringsmesig er det mange som melder seg på like før fristen, sier han.

Om godværet holder seg er en faktor Larsen er noe spent på.

– Det er alltid spennende med vind og vær, det er det som er utfordringen med NM. Men vi skal takle det, for dette er en utendørssport.

Det er deltakere fra hele Norge som tidligere NM, pluss blant andre svensker og finnlendere som er med i andre åpne klasser enn selve NM under arrangementet.

– Cirka 30 dommere er med, så det er mye logistikk. Men det får vi til, sier Larsen.

Trykk for å se kommentarer