Oppfordrer til flere fosterhjemSortland

– Ta en lapp og ring

SORTLAND: Fosterhjemstjenesten har hengt ut plakater i Sortland for å friske på minnet om at det er behov for flere fosterhjem.

AV Hilde Jørgensen
Publisert

Med andre ord er det et rekrutteringstiltak igang. Spesielt er behovet stort for fosterhjem til unge mellom 10 og 18 år, selv om også behovet er der for barn i andre aldre.

– Vi jobber på flere arenaer for å rekruttere flere til å bli fosterhjem, dette er en ny måte å synliggjøre oss på her på Sortland. I Harstad har vi også samme kampanjen. Andre steder i Norge har de forsøkt dette, nettopp for å synliggjøre seg, sier avdelingsleder i Fosterhjemstjenesten avdeling Sortland, Synnøve Orvik.

Plakatene finner man ute og inne i ulike offentlige og private lokaler og steder. Det henger lapper med telefonnummer til fosterhemstjenesten på plakaten.

– Jeg oppfordrer folk til å melde seg som fosterforeldre. Ingen skal vokse opp i en institusjon om de ikke er alvorlig syk. Det er langt bedre å vokse opp i et fosterhjem, når de ikke kan det i et vanlig hjem. Jeg beundrer fosterforeldre som velger å prioritere en slik oppgave, og tror at mange har de ressursene som skal til. Kanskje noen har snakket om dette over middagsbordet. Denne kampanjen er en vekker til å ta steget til å bli fosterfamilie, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo.

Uforpliktende telefon

Alle som viser interesse får tilbud om å være med på Pride-kurs i regi av fosterhjemstjenesten. De får støtte og faglig oppfølging dersom de blir fosterhjem. Det er også et informasjonsmøte om dette i slutten av mai på Sortland.

Saken fortsetter under annonsen.

– Det kan være krevende å bli fosterforeldre, men de fleste sier det er en berikelse, og på kurset man tar før man går inn i dette, kan man vurdere seg selv og man blir vurdert om dette er noe som kan la seg gjøre, sier Orvik.

– Vi tar godt imot interesserte. Det er helt uforpliktende å ringe oss, sier Reinsnes, rådgiver i Fosterhjemtjenesten på Sortland.

Ialt er det vel 11.000 fosterhjem i Norge, i region Nord er det tidligere registrert flere fosterhjem enn befolkningen skulle tilsi. Trenden er nå at tallet går ned i hele landet. Orvik sier at å synliggjøre seg hjelper på, i fjor høst gikk tallet opp etter en lignende kampanje. Blant annet gjennom avtalen med Arctic Race som nettopp synliggjorde tjenesten i sitt arrangement.

– Det er et viktig samfunnsoppdrag å ta til seg fosterbarn. Og kanskje har de fleste nok med seg og sitt. Behovet er iallfall økende, og vi gjennomfører denne kampanjen for å få flere interesserte, sier Reinsnes.