Åpent hus og mer kunst

Sortland Hotell markerer sine 110 år

SORTLAND: I år runder Sortland Hotell 110 år. Det markeres blant annet med åpent hus og det hittil største kunstprosjektet signert Lars Saabye Christensen og Nico Widerberg.

AV Inger Merete Elven
Publisert
Oppdatert:

Til hotellets 100-årsjubileum skrev Alf Oxem boka Velkommen inn. Nå skal hele boka utgis på nytt, og da inkluderer den også helt nye kapitler om hotellets siste ti år.

Bokutgivelsen blir en del av feiringa av 110-årsjubiléet, som vil bli markert på forskjellig vis gjennom 2018.

– Vi skal ha åpent hus her 26. mai. Det er i første rekke ment for byens befolkning, som da kan komme og se seg rundt på hele hotellet. Sannsynligvis inkluderer vi da også Strand hotell i dette opplegget, sier hotelleier Harald Mical Jakobsen.

– Ikke siden nyromantikken

Hotellets nyere historie kjennetegnes mye av satsinga på kunst og litteratur. Både Knut Hamsun, Lars Saabye Christensen og Nico Widerberg preger lokalene med sine bøker og utsmykninger. I nederste etasje ligger Hamsunfoajéen, og noen trappetrinn lenger opp finner vi Saabyes bibliotek. Widerberg har bidratt med skulpturer av både Hamsun og Saabye Christensens romanfigur Hermann.

– I mai kommer vi til å åpne det største prosjektet som Lars Saabye Christensen og Nico Widerberg har samarbeidet om til vårt hotell. Jeg har ikke lyst til å si så mye om prosjektet, annet enn at det neppe er blitt gjort siden nyromantikken på 1800-tallet, og at det vil bli en stor begivenhet i den første delen av jubileumsfeiringa, sier Jakobsen.

Den store kunstsamlinga som hotellet har opparbeidet seg gjør at man har gått til ansettelse av en egen kurator. Sigrid Szetu er den som skal ta seg av dette. Tove Hov Jacobsens mange fargeglade malerier er det aller mest av. Men også prosjektene til nevnte Widerberg og Saaby Christensen, samt Trym Ivar Bergsmos fotografier.

– Vi er opptatt av at alle ansatte på hotellet vet hva bygget inneholder av kunst, og kan svare gjestene når de spør om dette, sier Jakobsen.

Lokale entreprenører

De siste ti årene av hotellets historie bærer også preg av store investeringer og utbygginger. Siden familien Jakobsen kjøpte hotellet av familien Ellingsen/Berntsen i 2004 har man brukt noe over 50 millioner kroner på bygget. Ifølge Harald Mical Jakobsen, er størsteparten av investeringene gjort i løpet av de fire siste årene. Utbygginga av nyfløya med 16 nye rom kostet rundt 23 millioner. I tillegg er alle andre rom pusset opp og oppgradert, blant annet med kvalitetssenger.

Jakobsen er stolt over at man har benyttet seg av lokale entreprenører og butikker i utbyggingsprosjektet.

– Investeringene vi gjør går da rett tilbake til lokalsamfunnet, og det er en viktig filosofi vi har. Bare ett fag var vi nødt til å kjøpe utenfra regionen, sier Jakobsen.

Nye utbedringer står på trappene. Blant annet skal møterommene oppgraderes med nytt utstyr, noe man skal være i mål med til høsten.

Saken fortsetter under annonsen.

Nylig ble Sortland Hotell også et bærekraftig hotell, ved at oljefyringa fra 1960-tallet ble koblet ut. I stedet er hotellet nå koblet til Vesterålskrafts fjernvarmeanlegg. Før man kom så langt var det brukt 11,2 millioner liter olje til å varme opp hotellet.

– Under begrepet bærekraftig inngår også at vi klarer å ha heltidsansatte hele året. Vi har heller aldri måttet ty til permitteringer.

Har mer å gå på

Når vi spør om framtidsutsiktene, tror Harald Mical Jakobsen på en fortsatt jevnt økende trafikk til hotellet. Han mener det har vært en del av suksessen, det å ikke gape for høyt.

Sommeren er fortsatt den travleste tida på året. Det ligger det an til også i år. Fortsatt har man plass til å ta imot enkeltturister, men grupper er det verre med.

– Vil det være sunt med et hotell til på Sortland, slik det er planer om?

– Vi har kastet våre kort, og har ingen påvirkning verken den ene eller andre veien. En dag vil det sikkert dukke opp et hotell til, svarer Harald Mical Jakobsen kort.

Inkludert de 16 nye rommene har Sortland hotell noe lavere belegg enn før utbygginga. I tillegg har man ledig kapasitet på Strand hotell, som Jakobsen også eier.

– Samlet sett har vi rundt 50 prosent belegg på de to hotellene våre. Til sammen har de 103 rom. Strand hotell ble for øvrig pusset opp sist sommer, og er blitt Sortlands fineste blåbygg.

– Blir Sortland hotell også blått?

– Blått blir det nok ikke, men vi har tanker om å sette fasaden tilbake i de opprinnelige fargene, for de var fine. Da var hotellet grått, med rødt og svart rundt vinduene.

Om ikke hotellet får ny fasade i år, vil det skjer flere spennende ting utover i jubileumsåret.

– Vi kommer til å åpne ei uteservering på den luneste plassen på hele Sortland, bak hotellet i le av nordavinden. Sola kommer dit klokka halv to på dagen og blir til langt utover kvelden. Velkommen dit, sier Jakobsen.

Trykk for å se kommentarer