Sortland

Kulturpris til «lokale» forfattere

AV
Publisert
Oppdatert:

Herbjørg Wassmo fra Lødingen og Lars Saabye Christensen, som har vært bosatt på Sortland i en lengre periode, har sammen med Tor Åge Bringsværd fått tildelt Anders Jahres Kulturpris.

– Når noen ser hva man har gjort og verdsetter det, så gjør det noe med mennesket. Det er fantastisk at det er tre forfattere som får denne prisen i år, og så er det så fint å få den med de gutta her, sier Herbjørg Wassmo.

– Vi er helt sikre på at vi har gjort et godt valg når vi har valgt å gi prisen til dere som både fremragende, enormt folkekjære forfattere, sier Åse Kleveland, leder av prisutvalget, skriver nrk.no.

Lars Saabye Christensen fikk sitt gjennombrudd med oppvekstromanen «Beatles» i 1984. Han synes det er flott å vinne pris, særlig sammen med de to andre forfatterne.

– Dette er forfattere jeg har fulgt helt fra starten. Vi kommer nok fra hver vår kant innen litteraturen og litt forskjellige generasjoner, men det som binder oss tydelig sammen er den litt barnslige og genuine troen på fortellingens makt eller skjønnhet, forteller han.

– Jeg har egentlig aldri trodd at jeg skulle få noen pris, så jo flere priser jeg får desto mer overrasket er jeg, forteller Tor Åge Bringsværd.

Saken fortsetter under annonsen.

Hans forfatterskap omfatter blant annet fagbøker, romaner og skuespill, og som en del av forfatterduoen Bing & Bringsværd etablerte han science fiction som litterær sjanger i Norge. Juryen beskriver Bringsværd som en av våre aller fremst, mest originale og produktive forfattere.

– Jeg behøver ikke noen inspirasjon, jeg har ikke noe forhold til det. Jeg skriver, stryker, skriver og stryker, sier Herbjørg Wassmo med et smil.

Hun synes derimot det er vanskelig å avgjøre hvilket av verkene hennes som er det beste.

– Jeg overlater det til andre å bedømme hva jeg skal være mest stolt av. Jeg synes bare jeg er privilegert som kan jobbe med det jeg brenner for, det er det som er livet mitt, forteller hun.

Anders Jahres Kulturpris har blitt delt ut årlig siden 1990, og er startet opp til minne om skipsrederen Anders Jahre fra Sandefjord i Vestfold. Det samlede prisbeløpet ligger på halvannen million kroner, og deles ut under en seremoni i Universitetets aula i Oslo 5. september 2019.

Fjorårets vinnere av prisen var musikerne Anne Grete Preus, Kari Bremnes og Ole Paus.

Trykk for å se kommentarer