Sortland

– Gratisparkeringa gjør Sortland unik

SORTLAND: Å innføre parkeringsavgift er noe av det dummeste vi kan gjøre, mener Lasse Marthinussen, som har opprettet ei facebook-gruppe i sakens anledning, med over 2.500 følgere.

AV Inger Merete Elven
Publisert
Oppdatert:

Diskusjonene går heftig på ”Vi sier nei til parkeringsavgift i Sortland” på facebook.

– Vi har folk som er både for og imot, og vi kaster ikke ut noen. Det er gode diskusjoner der, sier Marthinussen, som har kastet seg inn i kampen mot avgiftsparkering på Sortland de siste par ukene – både med avisinnlegg og den nevnte facebook-sida.

Selv bor han på Maurnes og er ganske avhengig av å bruke bil for å komme seg til Sortland, hvor han jobber med markedsføring.

Sortland Høyre: Vil skrote parkeringsforslag

Det er ikke bare eget behov for en parkeringsplass på Sortland som gjør at han engasjerer seg:

– Jeg synes rett og slett det er galskap å innføre ei avgift på parkeringa, med tanke på utviklinga av Sortland som handelssted. Jobben min går blant annet ut på å sette fingeren på hva som gjør et produkt unikt. For Sortlands del handler det om gratis parkering – det gjør vårt sentrum helt unikt. Næringsutviklere andre steder ville ha gitt høyrehanda si for å få det samme konkurransefortrinnet, sier Marthinussen.

Det er viktig at Sortland har noe å spille på, noe som gjør denne byen unik, når den skal tiltrekke seg store lokomotiver, som igjen skal trekke kunder, mener han.

– Begynner i feil ende

Som Sortlands- og vesterålspatriot er Martinussen nervøs foran torsdagens avstemning i kommunestyret, når parkeringssaken skal opp til behandling.

– Vi er på en medgangsbølge for næringslivet her i Vesterålen, og da skal vi ikke sette oss ned og bygge en bølgedemper. I stedet må vi få utnyttet det som er våre sterke kort, og surfe på medgangsbølgen, sier Marthinussen.

Han har ikke registrert at det er foreslått konkrete tiltak mot parkeringsfloka utover å innføre avgift etter tre timer.

– Da synes jeg det blir å begynne i feil ende. Hvis vi kan løse dette på en annen måte, med å peke på plasser hvor ansatte kan parkere og ei løsning for langtidsparkering, da tror jeg resten løser seg selv.

Saken fortsetter under annonsen.

– Dessuten er det klassisk at man innfører nye avgifter lauselig, for så å skru hardere til senere, advarer Marthinussen.

– Parkeringa må være et samarbeidsprosjekt

Oppfattet som trussel

På facebooksida si har han også fått litt pepper de siste dagene, etter at han la ut kopi av en e-post der, som han har sendt til alle medlemmene i kommunestyret.

Ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) er blant de som har reagert:

– Han skriver at han vil offentliggjøre det hver og en av oss stemmer i saken, og at dette vil bli profilert med jevne mellomrom helt fram til neste kommunevalg. Jeg reagerer på metoden han bruker her, som jeg mener er i nærheten av en trussel. Det er beklagelig at han truer hele kommunestyret på denne måten. Det er enhver unnbyggers rett å si sin mening, men jeg reagerer på metoden og ordvalget, sier ordføreren til Bladet Vesterålen.

Marthinussen sier hans intensjon med å sende ut e-posten, er at politikerne skal være sitt ansvar bevisst.

– Dette er en sak som får stor betydning for innbyggerne i Sortland, og jeg synes de folkevalgte bør lytte til sine velgere. Jeg synes det må være en grei påminnelse å minne dem på hva de stemte fram til neste valg. Det var ikke ment som noen trussel, og jeg må beklage om noen har oppfattet det slik, sier Marthinussen.

Ordfører Bjørkmo reagerer også på at hun og flere andre er blitt lagt til som medlem på facebook-sida mot avgiftsparering, uten å ha blitt spurt.

– Vi har overhodet ikke tatt dette valget selv, og nå kan det kanskje oppfattes utad som jeg aktivt støtter denne saken, sier hun.

– Facebook er bygd opp slik, at hvem som helst som er medlem i ei åpen gruppe som dette kan legge til sine venner. Det er god folkeskikk å spørre først, men i utgangspunktet kan jeg ikke gjøre noe med dette. Det er også lettvint å melde seg ut, svarer Marthinussen.

Trykk for å se kommentarer