180516-ime-oddmund-enoksenSortland

Ber Sortland boikotte israelske varer

Oddmund Enoksen, kommunestyrerepresentant for SV, foreslår for kommunestyret at man skal vedta et forbud mot kjøp av israelske varer og tjenester produsert i okkuperte palestinske områder.

AV Pressemelding
Publisert
Oppdatert:

– 70 års dagen for opprettinga av staten Israel ble markert på behørig vis den 14. mai. Mens Israel og USA gjensidig roste hverandre i Jerusalem, skaut og drap israelske soldater 58 palestinere på Gazastripa. I tillegg ble nærmere tusen palestinere skadeskutt.

– Verdenssamfunnet har gitt Israel frikort til å slakte ned palestinere. Israels rett til sjølforsvar er uten grenser. Vår egen statsminister Erna Solberg evner ikke å sjå forskjell på bøddel og offer når ho kommer med oppfordring til «begge parter om å få slutt på voldsspiralen», mener Enoksen.

– Den internasjonale kampanjen for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel (BDS) har fått vind i seila i løpet av de sista åra. En slik boikott har skapt frykt hos det israelske lederskapet. I 2017 vedtok den israelske nasjonalforsamlinga en egen lov som forbyr innreisetillatelse eller rett til opphold for utenlandske borgere som oppmuntrer til boikott av Israel.

– Norge burde for lengst ha innført boikott av Israel. Men inntil så skjer, kan kommuner i Norge gjøre litt. Og det er å innføre forbud mot kjøp av israelske varer og tjenester som er produsert i okkuperte palestinske områder. Vedtak om slike forbud er tidligere gjort av bystyret i Trondheim og kommunestyret i Tromsø. Det har vært tvil om lovligheta av disse vedtaka. Men det er nylig bekrefta av Utenriksdepartementet at vedtaka ikke er ulovlige.

Saken fortsetter under annonsen.

– SV meiner at også Sortland kommune bør vedta et forbud mot kjøp av israelske varer og tjenester som er produsert på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Vi kommer til å be om at ordføreren setter dette opp som sak på kommunestyremøtet den 14. juni, sier Enoksen.

SV håper at det vil være flertall i kommunestyret for et slikt vedtak.

– Det vil være å vise praktisk solidaritet med palestinerne. Slik solidaritet er det meir enn noen gang behov for å uttrykke.

Trykk for å se kommentarer