Lærerikt verksted på Myre

ØKSNES: Som ei grei innledning til skreikonferansen på torsdag, ble det gjennomført en meget interessant workshop på Myre onsdag.

AV Trond K. Johansen
Publisert
Oppdatert:

Økt verdi og økt utnyttelse av restråstoff var temaet for workshopen. Rådhussalen var fylt av næringslivsfolk som hadde stor interesse av å høre hva foredragsholderne hadde å bringe.

Det er Fiskeri og havbruksnæringens forskningsfond FHF som står bak workshopen sammen med Fiskeriparken AS.

Det var mange interessante foredrag og stor tilgang på interessant informasjon om hva restråstoff kan brukes til.

Thomsen

–Det er bare 30 prosent av fisken som utnyttes når det skjæres filet. Vi må utnytte hele fisken, sa Tormod Thomsen til forsamlingen. Han viste en kort videosnutt om hva slikt restråstoff kan brukes til.

Saken fortsetter under annonsen.

Roger Richardsen fra Sintef snakket om tilgang og anvendelse av marint restråstoff i Norge. Geir Olsen fortalte om lokalt samarbeid for langtidslagring av lever, som nå gir gode resultater.

Tormot Thomsen fra Biomarin AS viste til hvordan og hva en kan anvende restråstoffet fra fisk. Det kan blant annet brukes som smakstilsetning og ingrediens i det globale matvaremarkedet.

Også Ragnhild Dragøy Whitaker fra Nofima ga oppskrifta på hvordan en kan utnytte restråstoffet bedre og en lokal helt, Sigmund Høydal, fra SeaPro AS fortalte om hvordan de har klart å utnytte nesten 100 prosent av restråstoffet fra torsken.

Møreforskning tok det enda lengre da Ola Ween fortalte om forskningen på utvikling av restråstoff fra hvitfisk til humant konsum.

Torsdag samles tilhørerne til skreikonferanse i Øksneshallen, der de skal få siste nytt om levendelagring av torsk.