VESTERÅLEN SKREIFESTIVAL:

Et år med tungeskjærerne

Når Vesterålen Skreifestival går av stabelen, har filmen Tungeskjærerne vært på kinolerretet i et drøyt år. Filmskaper og øksnesværing Solveig Melkeraaen sier hun har mange idéer til i ermet. – Det er fremdeles mange gode filmer som kan lages fra Øksnes og Vesterålen, sier hun.

AV
Publisert

Filmen Tungeskjærerne handler om Melkeraaens niese Ylva, som bor i Oslo, men som i vinterferien reiser til Myre for å lære å skjære tunger. Læremester er jevngamle Tobias Evensen, som har planer om å kjøpe seg båt for pengene.

– Det hele begynte med at filmen var åpningsfilm på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), og det i seg selv er stort, siden hadde vi førpremiere og skolevisninger i Øksnes under skreifestivalen, forteller Solveig Melkeraaen.

Hun har reist over store deler av verden det siste året, og vist filmen på filmfestivaler og kinoer i Canada, Nederland og Kina, for å nevne noen.

– Ei stund etter filmen hadde premiere fylte vi Colosseum Kino i Oslo, den rommer 1000 personer, forteller hun.

Utenfor kinoen fikk ungene i Oslo prøve seg på tungeskjæring, med god hjelp fra Tobias og Ylva.

– At vi klarte å få til tungeskjæringa utenfor flere av kinoene var helt fantastisk. Det er såpass spesielt med tungeskjæring at ungene i Tromsø har heller ikke prøvd det, sier hun.

Hun sier at etter tungeskjæringa i Tromsø ble Myre Fiskemottak ringt ned av folk fra Tromsø som ville kjøpe tungepiker, og Myre Redskapssentral måtte sende en stor forsendelse med piker oppover til Felleskjøpet i Tromsø, som solgte dem på rekordtid.

Nominert til Amanda

Filmen ble også nominert til to Amanda-priser, men med knallsterk konkurranse ble det ikke noen pris.

– Vi konkurrerte med Dyrene i Hakkebakkeskogen i kategorien beste barnefilm, og i kategorien beste dokumentar konkurrerte vi med et veldig god politisk dokumentar, men uansett er det stort bare å bli nominert, sier hun.

Hun trekker også fram at til tross for at det ikke ble pris på dem, så fikk Ylva og Tobias et fantastisk opphold i Haugesund.

– Det har vært så artig å reise rundt med de to. Vi var jo på Lindmo også, og der skar vi tunger sammen med Anne Lindmo og Halvdan Sivertsen.

Ylva ble også med til Nederland, da filmen ble vist på en av de mest prestisjetunge filmfestivalene i Amsterdam.

– Hun ble intervjuet av nederlandsk barne-tv og der fikk hun fortelle om hvordan dette med tungeskjæring foregår, forteller Melkeraaen.

Skal vises på tv

I disse dager skal filmen vises på både svensk og dansk tv, og om ikke lenge skal den også vises på NRK.

– I den forbindelse har vi jobbet med å klippe filmen ned til en times lang utgave. Filmen varer opprinnelig i 88 minutter, så det var et stort arbeid å klippe den ned.

Melkeraaen sier at etter klippinga er filmen enda mer spisset mot tungeskjæring.

Saken fortsetter under annonsen.

– Jeg var i utgangspunktet veldig skeptisk til hvordan dette skulle gå, men etter klippinga er jeg veldig fornøyd. Vi har tatt bort det som ikke handler om tungeskjæringa, og det som skjer på fiskemottaket har vi tatt vare på, sier hun.

Nå jobbes det også med å gi ut musikken fra filmen, altså den som Tshawe Baqwa fremfører.

Populær i Kina

I høst reiste Solveig sammen med broren til Kina, og der viste de fram filmen i både Beijing og Shanghai. Filmen er også vist i Japan.

– Den samme uka som skreifestivalen pågår, skal filmen vises for unger i Kina. De har vinterferie den uka, og i Kina er det vanlig at ungene da reiser på ulike feriekolonier, der de får opplæring i dans og musikk, og det er på en av de leirene filmen skal vises.

Også denne vinterferien skal Ylva skjære tunger, forteller Melkeraaen. Tobias er allerede godt i gang med årets sesong, og han skal i tillegg lede skreikonferansen sammen med Arne Hjeltnes.

– Da vi var i Kina fikk vi også besøke den norske ambassaden i Beijing, sammen med Norsk Sjømatråd.

Besøker skoler

I tillegg til at filmen fortsatt skal vises på flere filmfestivaler framover, reiser Solveig Melkeraaen rundt og viser den på skolen, gjennom den kulturelle skolesekken. I april besøker hun Nordland, og da skal skoleelevene i Vesterålen få se filmen,

– Jeg har aldri laget en film som har slått så godt an i utlandet. Da jeg laget Flink Pike ble den veldig populær i Norge, men en slik film kan man lage i alle land. En film om tungeskjæring kan bare lages i Nord-Norge, på en liten del av kyststripa, sier hun.

Hun sier den gode responsen gjør at hun blir motivert til å lage flere filmer.

– Nå er det bare i Australia og Afrika at filmen ikke har vært vist, ellers har den gått så mange plasser at jeg har ikke hatt tid til å være med på alle visningene, sier hun.

Tungeskjærerne ble fiskere

Melkeraaen skar selv tunger da hun var barn, og alle guttene som hun skar tunger sammen med, er fiskere idag.

– Det er helt unikt, arbeidet er ikke organisert av de voksne, ungene gjør det fordi de har lyst, og fordi de synes det er artig. Dessuten lærer de å være i et arbeidsmiljø, og de lærer å være sammen med voksne, det er den typen lærdom du ikke kan lese deg til.

Hun understreker at tungeskjæringa også er viktig for rekrutteringa.

– Vi skal heller ikke glemme at fiskebrukene er ikke avhengig av den jobben ungene gjør, de gjør det fordi de ser verdien av at ungene lærer å jobbe.

Melkeraaen har til nå laget fem filmer fra Vesterålen, men idébanken er langt fra tom.

– Jeg har flere idéer jeg jobber med, så det er ikke usannsynlig at det blir flere filmer fra Øksnes og Vesterålen, her er det bare å velge og vrake, sier hun.