Brenner for oljefri kyst

ØKSNES: Hans Berntsen på Myre er en av dem som bokstavelig talt brenner for en oljefri kyststripe fra Lofotodden til Senja. Lørdag fyrte han på varden på Kartneset.

AV Trond K. Johansen
Publisert
Oppdatert:

– Vi har tent varde på toppen av Myrtinden og på toppen av Gossen, men det er først i år at vi opplever at det strømmet til med øksnesværinger som ville være med på dette. Jeg har vanligvis vært alene eller sammen med et par-tre stykker på vardetenninga, men å år var vi 23 stykker, sier en smilende Hans Berntsen.

Han savner nok et større engasjement for saken blant øksnesværinger, men trekker fra Gudrun Vestnes som en virkelig stå-på kvinne for oljefritt LoVeSe.

– Hadde det ikke vært for henne, så tror jeg at jeg hadde gitt opp, men hun står på og gir meg guts til å fortsette, sier Berntsen.

Apell på Kartnes

Hans Berntsen holdt en liten apell under vardebrenninga, der han sa at Fisk og olje går ikke sammen. Det er en sannhet alle er enige om.

Saken fortsetter under annonsen.

– Vi har fått en utsettelse på fire år, men det er viktig å holde saken varm. Det nytter å samles om saken, sa han. Målet er varig vern av LoVeSe.

– Ingen vil gi garanti mot utslipp, tross «verdens beste» sikkerhet. Skader blir ekstra store på grunn av kort vei til land fra eggakanten. Oljeutslipp sør for oss følger golfstrømmen nordover og jeg viser spesielt til utlysing av et felt som ligger tett opp mot Røst.

– Vi trenger ikke noen konsekvensutredning for svarene om utvinning ligger allerede i 90 faguttalelser. Varder ble tent på kysten i gamle dager for å varsle fare. I denne aksjonen deltar hele Norge, sa Berntsen.

Nå ønsker han at det stiftes lokallag i Øksnes og at det kan kommer flere medlemmer som vil støtte opp om denne viktige saken.

Trykk for å se kommentarer