Andøya Space CenterNyheter

Vurderer dronebase på Andøya

ANDØY: Andøya Space Center og Akvaplan-Niva vil styre havdroner.

AV Håvard Skogly Mækelæ
Publisert

De to partnerne ønsker å drive med overvåking og studier av det marine miljøet ved bruk av havgående droner. Derfor satser de på å opprette en base på Andøya der de kan kontrollere disse dronene. Det melder de i en pressemelding fredag.

– I de senere år har det vært en sterk utvikling av havgående droner, sensorteknologi og digitale løsninger innen databehandling og -kommunikasjon. Dette gjør det mulig å kunne fjernstyre slike ubemannede droner for innhenting av informasjon om oseanografi, meteorologi og biologi, og informasjonen kan via satellitt gjøres tilgjengelig for brukere i "sann tid", skriver de.

– I april i år dro en slik flåte med moderne «forskningsskip» ut for å studere et av Norges viktigste havområde utenfor Lofoten og Vesterålen. Studien er finansiert av Norges forskningsråd, og er et norsk-kinesisk samarbeid. Flåten bestod av to autonome droner fra Akvaplan-niva og UiT Norges Arktiske Universitet sitt forskningsfartøy "Helmer Hanssen". Formålet er å studere supersvermer av dyreplankton, og da særlig raudåte som er helt sentral for den høye marine produksjonen og de rike fiskeriene som finnes i dette havområdet.

Saken fortsetter under annonsen.

Forskingsfartøyet har forlatt området, men dronene er igjen, og drives av solenergi og bølgekraft. Ifølge ASC er dronene lydløse, og forstyrrer ikke fisken.

Partnerne ser for seg å studere alt fra plankton til fisk og hvaler, alger, og selve havvannet.

Tirsdag hentes dronene på land – og i den sammenheng holder Andøya Space Center og Akvaplan-Niva en pressekonferanse om initiativet ved ASC.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ