– Tinden er blitt en tragedie

ØKSNES: Lofotingene Vegar Andreassen og Bente Johnsen fikk verken oppleve historie eller kultur da de i helga tok turen til Tinden.

AV Morten Berg-Hansen
Publisert
Oppdatert:

– Fra jeg var liten unge har jeg hørt historia om Skjalg i Tinden, uten helt å være klar over hvor Tinden var hen. I helga hadde vi bestemt oss for å ta en tur til Skogsøya, da vi tilfeldig oppdaget Tinden på kartet. Og vi bestemte oss på sekundet for å ta turen dit, sier Andreassen til Bladet Vesterålen.

Paret tok båten til Skipnes og hadde en veldig fin opplevelse der. De skryter av stedet – og hva man har klart å få til.

– Vi tok turen til Tinden til fots, og vi møtte ingen andre på stien. Da vi kom fram så vi at det satt en mann i en gravemaskin. Vi så stengte dører, men tok i døra til butikken, og den var åpen. Inne var det ingen. Etter ei stund kom mannen fra gravemaskinen inn til oss, og satte på en film som viste historia til stiftelsen, sier paret.

– Men det er jo helt utrolig. Ingen kafé, ingen muligheter for å se inn i rorbuene eller de øvrige byggene. Ingen fortelleringer eller film om Skjalg Halmøy og hva han har betydd for stedet. I stedet ei fortelling om stiftelsen, sier de.

Saken fortsetter under annonsen.

– Vi følte heller ikke at vi var veldig velkomne. Vi ble oppfordret til å sende penger til stiftelsen på Vipps, men ble ikke avkrevd noe. Vi fikk høre at man kunne få omvisning på stedet dersom vi bestilte på forhånd og var i ei gruppe.

Paret opplever at Tinden er blitt bortgjemt og glemt.

– Det å ikke holde et slikt sted åpent for allmennheten er jo sløse bort den flotte ressursen som Tinden er. Den er kultur, historie og det er allmennhetens ressurs. I stedet har man brukt millioner av offentlige kroner på å pusse opp bygninger – som ingen lengre har tilgang til.Og som folk ikke lengre får høre om. Jeg tenkte kanskje offentlige investeringer som i et slikt prosjekt var ment å komme allmennheten til gode, men den gang ei, sier Vegar Andreassen og Bente Johnsen.

Bladet Vesterålen har forsøkt å få tak i leder i Stiftelsens Handelstedet Tinden, uten å lykkes.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ