181211-tjjGeminideneANyheter

Snart kommer meteorsvermen

Natt til fredag kommer meteorsvermen Geminidene, uten å bli forstyrret av månelys.

AV Pressemelding
Publisert

Geminidene er en av de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse meteorsvermer, forutsatt at man har flaks med vær og månefase.

Slike svermer kan gi mengder av plutselige lysstriper over den mørke himmelen. Årsaken er små kosmiske partikler som kommer inn i jordatmosfæren i ekstrem hastighet.

Når Geminidene kommer i år, skjer det i all hovedsak finne sted uten plagsomt månelys, og for den som vil se, er det et stort pluss.

– For oss i Norge er det størst sjanse for å se Geminide-meteorer natt til fredag 14. desember, spesielt i timene før morgengry, og deretter fra rundt klokka 20 fredag kveld og videre utover kvelden/natta, forteller astronom Jan Erik Ovaldsen på nettstedet www.himmelkalenderen.com

Under gode observasjonsforhold, altså et mørkt sted med vidt utsyn til en klar og skyfri himmel, kan man vente å se inntil 60 meteorer i timen. Geminidemeteorer er lyssterke, middels hurtige og kommer i alle slags farger.

Saken fortsetter under annonsen.

Svermen kan sees fra hele landet og observeres med det blotte øye, ikke stjernekikkert. For oss i Vesterålen er det meldt skyet vær natt til fredag og fredag kveld, men er man heldig, kan det bli hull i skylaget.

I motsetning til andre meteorsvermer er opphavet til Geminidene ikke en komet, men et merkelig, steinaktig objekt på ca. 5 km i diameter. Det har fått navnet 3200 Phaethon og er klassifisert som en asteroide.

Ovaldsen forteller også om den neste store begivenheten på himmelen: Det er en total måneformørkelse på 21. januar, og den byr på noe ekstra. Det er nemlig supermåne når den inntreffer.

Han har gått nøye gjennom alle 28 måneformørkelser fra nå og fram til og med 2030, og det er ifølge undersøkelsene hans hele ti år til neste gang vi får en like fin total formørkelse i Norge.

– Med andre ord, benytt sjansen om du kan, oppfordrer han.

Måneformørkelsen i januar kan faktisk følges fra start til slutt fra alle deler av landet.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ