Overtar kommandoen for Kystvakta:

Ny sjef på plass

SORTLAND: Onsdag formiddag ble flaggkommandør Ottar Haugen innsatt som sjef for Kystvakta, men han har bekledd stillinga i et snaut år allerede. – Vi har noen utfordringer med bygg og materiell som vil være høyt prioritert framover, sier nyslått sjef Haugen til Bladet Vesterålen.

AV Sverre Idar Lakså
Publisert
Oppdatert:

Ottar Haugen har jobbet i Kystvakta siden 1991, og har blant annet vært skipssjef på KV Nordkapp. Han var også med på bygginga av KV Svalbard, og har jobbet i staben på Sortland og i Oslo siden 2006.

– Kystvakta er en etat jeg kjenner svært godt, og med så dyktige medarbeidere føler jeg meg trygg med å ta fatt på oppgaven som sjef. Vi opererer over hele landet og over havområder som er nesten like store som Middelhavet. Da er det bra at man har en stab som kan sine oppgaver, det gjør at jobben blir gjort selv om jeg er ute på reise, noe som er en stor del av stillinga. Jeg må jo besøke alle stedene vi i Kystvakta er tilstede. Selv om jeg har fungert i stillinga siden august i fjor, så er det noe spesielt med å få overført kommandoen, men eventuelle endringer har nok satt seg allerede, sier Haugen.

Han bor i Tønsberg, og har i flere år pendlet til Sortland.

– Sortland har jeg vært godt kjent med helt siden jeg begynte i Kystvakta i 1991, og etter min mening kan ikke basen for Kystvakta ligge på noe bedre sted, sier Haugen.

– Kystvakta er en viktig aktør for staten. Vi er den viktigste etaten for å hevde Norges suverenitet i norske havområder. Derfor er den daglige tjenesten, med gode operasjoner den aller viktigste oppgaven. Det er jobben vi gjør hver dag som er det vi hele tiden må jobbe med, slik at vi er på høyden til enhver tid, sier Haugen.

Helikoptrene er viktig

I sin tale til mannskapet på KV Andenes og staben på Sortland sa nyinnsatt sjef Haugen blant annet at helikopterberedskapen vil være høyt prioritert framover.

– Vi har 13 fartøy, hvor åtte av dem er havgående. Vi skal dekke et område som er nesten like stort som Middelhavet, og da er vel ingen i tvil om at ved hjelp av helikopter kan våre fartøy rekke over større områder enn de klarer uten, sier Haugen.

Han understreker at utviklinga i saka med helikopterberedskapen er positiv.

– Vi har tilgang på helikopter idag, men det er begrenset til enkelte tokt, og da har vi også begrenset antall flytimer på de enkelte toktene. Derfor benytter jeg enhver anledning til å forklare både militær og politisk ledelse hvor viktig en større beredskap på helikoptersida er for Kystvakta, for slik det er idag har vi en mangel på helikopterberedskap.

Håper på nybygg til neste år

Haugen tok også behovet for nybygg opp i sin åpningstale.

– EBA (eiendom, bygg og anlegg) har vært diskutert helt siden ledelsen i Kystvakta ble samlet på Sortland i 2012. Nå er vi inne i en nærtidsfase, og selv om ikke alle planer er endelig banket, har jeg et mål om at vi kan komme igang med bygging over nyttår, sier Haugen.

Han sier behovet for økt kontorkapasitet er stort.

Saken fortsetter under annonsen.

– Idag er vi nødt til å leie kontorfasiliteter utenfor basen her på Sortland, og det er ikke optimalt, men nå går det rette veien.

Nye fartøy i 2022

Haugen sier han har tro på at en kontrakt for nye fartøy kan være signert før ferien i år.

– Skipene i Nordkapp-klassen er snart 40 år gamle. De fungerer slik de skal, men med dagens krav til fasiliteter og teknologi begynner de å bli utdaterte. Dessuten ser vi at vedlikeholdskostnadene blir stadig større, og det blir verre og verre å få tak i reservedeler.

Haugen sier at dersom en kontrakt om bygging av nye fartøy blir signert før ferien, så vil det gå et år til detaljplanlegging.

– Nye fartøy skal være mest mulig tidsriktige og tilpasset fremtidige behov. Dersom planlegginga går slik den skal kan vi signere kontrakt med verft om halvannet års tid, og da er planen at første overlevering blir i 2022, sier Haugen.

En stor oppgave

Ottar Haugen fikk kommandoen for Kystvakta overført fra sjef for Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes. Tilstede var også ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo og prost i Vesterålen Prosti, Jan Otto Fredvall, som også har tjenestegjort på kystvaktbasen.

– Jeg har vært her i flere omganger, første gang som vernepliktig prest, og senere som avdelingsprest, sier Fredvall.

– Det er en stor del av norges rikdom dere passer på. De maritime ressursene har vært og er svært viktige for nasjonen, og de norske havområdene er blant de eneste i verden der biomassen øker. Derfor vil havområdene bli stadig viktigere, samtidig som presset fra andre nasjoner blir større, sa Stensønes.

Stensønes trakk også fram at det er avgjørende at stormaktene respekterer lovverk og regler som Kystvakta skal forvalte og håndheve.

– Dere løser oppdrag for mange, og derfor er det viktig at dere har en sjef som sørger for den daglige tjenesten samtidig som det planlegges og øves slik at Kystvakta kan støtte Sjøforsvaret i operasjoner. Haugen har bekledd stillinga i ett år, og derfor føler jeg meg trygg på at denne jobben er i de tryggeste hender.

– Vi kan ikke ta for gitt at alle følger internasjonale lovverk og regler, og vi ser allerede at mange opererer i gråsonen idag. Kystvakta har en stor oppgave, og jeg ønsker Haugen lykke til med oppgaven, sa Stensønes, før kommandovimpelen ble overlevert.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ