Ny bokNyheter

Ny bok om Blåbyen med Bjørn Elvenes i sentrum

SORTLAND: Ei ny bok er klar for julesalget i Sortland, der lokalhistorie og prosjektet med Blåbyen er i søkelyset.

AV Pressemelding
Publisert
Oppdatert:

Boka er delt i tre bolker, der første del handler om Sortlands historie. Her trekkes det linjer tusen år bakover, med vikinggraven som ble avdekket på Kjempenhøy.

Andre del er viet Blåby-prosjektet, og dette er knyttet sammen med tredje bolk, som er et portrett av kunstner Bjørn Elvenes.

Boka er forfattet av Ronny Jarl Jensen, i samarbeid med Bjørn Elvenes. De har fått finansiell hjelp både fra ordfører og byens gårdeiere.

– Etter 20 år med tanker om en blå by, så er det kanskje på tide med en oppsummering og et tilbakeblikk, sier Ronny Jensen i ei pressemelding.

– Yngre generasjoner i Sortland vet mye om engelske fotballklubber og artister fra USA, men kjenner kanskje ikke særlig mye til byens egen historie.

Boka har stort innslag av bilder, nettopp for å fenge de som ikke er særlig glad i lange tekster. Målgruppen er likevel alle som har et forhold til Sortland, sier Jensen.

Saken fortsetter under annonsen.

Mye av boka handler om Blåby-prosjektet og kunstneren bak dette, Bjørn Elvenes.

– Jeg har i flere perioder vært inne på tanken om å skrinlegge hele Blåby-prosjektet, sier kunstner Bjørn Elvenes. Han har imidlertid fortsatt håp om å bringe idèen videre.

– Etter vel 20 års innsats for å skape et kunstnerisk byrom i Sortland, så er det hyggelig å løfte blikket litt. Uansett hva man ellers måtte mene, så er Blåbyen blitt et begrep som har slått skikkelig rot. Vi er ikke i mål, men det skjer mye spennende i Sortland, påpeker Blåbyens far, Bjørn Elvenes.

Han har selv bidratt i boka med noen skikkelig ramsalte historier fra eget liv, som viser litt av kunstnerens varierte bakgrunn.

Bokas tittel er «Swartalandet som ble Blåbyen». Den er på cirka 150 sider, med mange bilder. Noen er tatt av Ronny Jarl Jensen selv, mens andre er lånt fra arkivet til Widerøes fotosamling hos Nasjonalbiblioteket.

– Det har vært en helt utrolig utvikling på stedet Sortland, som begynte sin fremvekst tidlig på 1800-tallet. Mange sammentreff gjorde at nettopp dette ble byen og senteret i Vesterålen.

– Sortland er en meget ung by, som stadig er i vekst og utvikling. Også prosjektet Blåbyen spiller med her, trolig i mange år fremover, mener forfatter Ronny Jarl Jensen og kunstner Bjørn Elvenes.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ