ToktlederNyheter
SYNSPUNKT

Nei, Frank – Stortingets vedtak gir ikke best operativ evne til lavest kostnad

Det operative miljøet er ikke imponert over planene for MPA på Evenes.

AV Rune Øverås, Norges Offisersforbund
Publisert
Oppdatert:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) nærmest slår seg på brystet i et leserinnlegg i Fremover tirsdag, og sier: «Stortingets vedtak om en samling på Evenes gir best operativ evne til lavest kostnad».

Regnestykket som er lagt frem for kostnad av MPA-infrastruktur har absolutt ingen rot i virkeligheten, da man dessverre ikke kommer langt med 1.000 millioner. Her har noen trikset med tallene, og det bør være bekymringsverdig.

Nå når Andøya Flystasjon tydeligvis ikke skal saneres/gjøres tilgjengelig for sivil aktivitet, så vil det påløpe en ikke ubetydelig kostnad for (blant annet) å vedlikeholde infrastruktur, da det fremdeles vil være mye militær flyaktivitet på Andøya.

Da er spørsmålet: Hvor mange år tar det før kostnaden av å bygge nytt absolutt alt av MPA-infrastruktur er spart inn?

Det strides blant de lærde om den kostnaden noensinne kommer til å bli innspart.

Saken fortsetter under annonsen.

Med andre ord legges det opp til en mye dårligere og mer sårbar MPA-løsning enn det vi i dag har fullt operativt på Andøya. Det er også stor sannsynlighet at byggekostnaden på Evenes aldri blir innspart.

Personellet, Forsvarets viktigste ressurs, er ikke imponert over disse planene. Mulighet til å øve på helårlige avanserte militære flyoperasjoner nord av Ørland vil jo omtrent forsvinne.

Dette gir sannelig ikke mye operativitet, men det koster mange milliarder. Det flyoperative miljøet har kommet med mange bekymringsmeldinger, men blir dessverre fullstendig oversett.

Stortingets vedtak om en samling på Evenes gir dårligst flyoperativ evne til en høy kostnad.


Rune Øverås
Tillitsvalgt Norges Offisersforbund
Andøya flystasjon


FORSIDEN NÅ