Varm gaveNyheter

Navarsete tok Andenes med storm: – Vi har et tidsvindu for Andøya nå

– Vi har et tidsvindu for Andøya flystasjon nå som det er kommet nye fakta, mener Sps Liv Signe Navarsete. Hun spår at de nye P8-flyene vil bli faset inn på Andenes, ikke på Evenes.

AV Tor Johannes Jensen
Publisert

Hun er på forsvarsturné omkring i landet sammen med stortingskollega og opprinnelig andværing Geir Adelsten Iversen – og rådgiver og hadselværing Bent-Joacim Bentzen.

Når revidert nasjonalbusjett behandles i Stortinget i juni, vil Senterpartiet be regjeringa vente med alle prosjekt knyttet til maritime overvåkningsfly på Evenes inntil rapporten om alliert mottak har vært gjennom Stortinget.

– Dessuten vil vi be om ei sak som beskriver alle kostnader og nye faktorer ved flyttinga av de maritime overvåkningsflyene til Evenes, og ei sak som beskriver alle pågående prosjekt for militær aktivitet på Andøya. Vi må vite hva de har tenkt å bruke flyplassen her til, sier hun.

Tar tid å bygge opp

Torsdag møtte hun altså interesserte på Andenes. Og det var mange.

Her slo hun fast at norske politikere fikk en brå oppvåkning med den russiske invasjonen av Krim, etter ei tid der det hadde vært snakk om at Russland kunne bli assosiert medlem av Nato.

– Jeg kan si som Jens Stoltenberg sa da han besøkte Forsvarskomiteen, at når vi er villige til å bygge ned Forsvaret, må vi være villige til å bygge opp igjen når det kreves. Men det tar tid. Og nå er det fortvilende å være vitne til at man bygger ned kompetansemiljø som alle våre allierte er veldig godt fornøyd med. Man trenger ikke være rakettforsker for å se at vi gjør noe som fører oss inn i «deep shit» til de nye overvåkningsflyene er kommet, sa forsvarspolitikeren fra Senterpartiet.

Dronene som ble droppet

Hun gikk gjennom hvordan historien om nedleggelsen av Andøya flystasjon er en serie av brutte forutsetninger. Først da Forsvarssjefen i sitt fagmilitære råd fikk så lav økonmisk ramme at han prioriterte vekk overvåkningsflyene for å erstatte dem med droner.

– Det kan man være uenig i, men det var et slags fair play, kommenterte hun.

Da regjeringa kom med sitt forslag, hadde den fått signaler fra USA om at den maritime overvåkningen ikke kunne legges ned, og man la inn nye fly, men la likevel ned basen på Andøya.

Beredskapsbasen

– I 2016 fikk vi skissert at hvis vi skulle opprettholde basen som alliert beredskapsbase, ville det koste 2,7 milliarder kroner over 20 år. Det lå til grunn for vedtaket i Stortinget. Nå har regjeringa sagt at den vil beholde Andøya som beredskapsbase. Det bryter med forutsetningene regjeringa selv hadde lagt inn, sier hun.

Luftvernet

Videre var behovet for luftvern til MPA-flyene en annen forutsetning. Bladet Vesterålen har fortalt at kvalitetssikringen KS1 og KS2 på Evenes har slått fast at det ikke trengs luftvern, fordi man vil flytte overvåkningsflyene til en annen base i en krisesituasjon.

Planen om beredskapsbase og bortfall av behov for luftvern betyr ifølge Navarsete at de to viktigste forutsetningene for 2016-vedtaket er borte.

Bandlegging

Hun peker også på Erna Solbergs signaler til Bladet Vesterålen da hun besøkte Andenes, om at det skal være militær aktivitet på flystasjonen.

– Omstillingsprosjektet i Andøy har gjort godt arbeid, blant annet med planer for å bruke arealet som skulle frigis når basen flytter. Hvis man bandlegger arealet så man risikerer å stenge ute dem som vil etablere seg med nye arbeidsplasser, da har man virkelig lagt det store egget, understreker hun.

Saken fortsetter under annonsen.

Hvem skal være her

Navarsete viser også til at det er usikkert hvem som skal stå for videre militære investeringer på området, og hvordan anlegget skal drives og organiseres.

Navarsete har fått informasjon om at det skal investeres i blant annet drivstofflager, fasiliteter for ammunisjon og tverrvindbane på Andøya.

– Norske styresmakter skal ha kontrollen på norske baser, men det er usikkert hva regjeringa tenker seg på Andenes, sier hun.

– Dessuten er kostnadene til maritim overvåkning på Evenes økt med 80 prosent før man har stukket spaden i jorda, tilføyde hun torsdag kveld.

Arbeiderpartiet

– Arbeiderpartiet sa etter vedtaket at hvis forutsetningene endret seg, ville man be om ei ny sak til Stortinget. Gjør man ikke det, har man for alvor holdt folk for narr, mener Liv Signe Navarsete med et klart stikk til sine tidligere regjeringspartnere.

– P8-innfasing på Andenes

Når de nye P8-flyene skal fases inn, spår hun at det vil skje på Andenes.

– Det kommer signaler om at de skal innfases her, og det tror jeg også kommer til å skje, sier stortingsrepresentanten.

– Evenes holder ikke

Hun peker også på at bygg og anlegg på Evenes ikke tilfredsstiller kravene til operasjoner, og det viser seg at man må bygge mye nytt.

– Tidligere forsvarsminister Ine Marie Eriksen sa det var nesten bare å skru på lyset. Men sommeren 2018 var det anslått 1,3 milliarder kroner for å få på plass fasilitetene til maritime patruljefly på Evenes, og nå er det oppe i 1,8 milliarder. Det har økt med 80 prosent, sier hun.

– Regjeringa holder igjen

– Jeg har en lei følelse av at regjeringa venter med ubehagelige opplysninger, slik man venter med rapporten om alliert mottak. Jeg føler at man ikke har lyst til å komme med opplysninger før man har passert the point of no return.

Men hun mener det er avgjørende å påvise at forutsetningene for Stortingets vedtak fra 2016 ikke lenger gjelder.

– Vi har et vindu nå

– Hvis vi argumenterer videre med fakta, er det et vindu nå. Da det så ut til å kunne bli regjeringskrise i fjor, var Trygve Slagsvold Vedum og jeg enige om at det første som skulle på bordet i regjeringsforhandlinger, var Andøya. Dette er ei viktig sak for oss, forsikret hun.

– Det er nye fakta i saka. Vi har ikke noe trylleformular for å snu dette, men jeg trur på at argumentasjon bygd på fakta. Jeg tror mulighetsvinduet kan være der, men mot dumskap kjemper selv gudene forgjeves, medgir Liv Signe Navarsete.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ