1204 tms4SkredB.jpgNyheter

Nå er faren for snøskred betydelig

Nå bør du ha solid kunnskap for å bevege deg i terreng der det kan gå skred. – Hold deg unna områder med større helling enn 30 grader, advarer NVE.

AV Tor Johannes Jensen
Publisert
Oppdatert:

NVE advarer om økt snøskredfare i Vesterålen og Lofoten. Skredfaren er nå betydelig. Neste trinn på skalaen er «stor».

Ifølge NVEs nettsted for snøskredvarsel bør man nå unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg.

– Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn, heter det.

Samtidig kan det være store lokale forskjeller og krevende forhold på grunn av byge-nedbør. Det er både ustabile flak med nysnø og enkelte steder vedvarende svake lag under nysnøen.

Årsaken til den økte skredfaren er at det er kommet mer nysnø enn ventet i kombinasjon med kraftig sørvestlig vind på formiddagen. Det er kommet mellom 15 og 30 centimeter nysnø i Vesterålen og anslagsvis 10 centimeter i Lofoten, og det ventes mer.

Saken fortsetter under annonsen.

– Det er alt observert flere løssnøskred. Det vil også raskt bygge seg opp ustabile fokksnøflak i leheng, hovedsakelig i nordøstlig-nordlige himmelretninger.

– Disse kan stedvis legge seg på glatt skare, eller svake lag av nedføyket nysnø eller kantkorn, og ventes derfor å være lett å løse ut, heter det i varselet.

Det har ifølge rapportene til Varsom.no gått noen skiløperutløste flakskred den siste uka, blant annet ved Fiskefjorden i Tjeldsund forrige søndag og like nord for Svolvær på onsdag.

Med betydelig snøskredfare krever ferdsel i skredterreng solid kunnskap, erfaring i rutevalg og evne til å identifisere skredproblem.

– Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ