Vatnet på Stø og Klo:

– Jobber for fullt for løsning

ØKSNES: Avdelingsleder for vei, vann og avløp Kristian Haugen sier til Bladet Vesterålen at det jobbes for fullt med å finne en måte å behandle problemet med muggsporer på vannverket som forsyner Stø og Klo.

AV Sverre Idar Lakså
Publisert
Oppdatert:

– Vi har ikke fått prøveresultatene, men så snart disse er på plass skal vi ha et nytt i kriseledelsen i kommunen, sier Kristian Haugen.

Han sier at kommunen jobber tett med både Mattilsynet og Folkehelseinstituttet om videre tiltak for å få bukt med muggsporene som er funnet i vannet som forsyner abonnenter på Stø og Klo.

– Vi venter prøver som er tatt på renseanlegget, samt at vi på onsdag venter svar på prøver som er tatt ute på ledningsnettet, sier Haugen.

Han forteller at det er mange mulige tiltak som kan gjøres for å få bukt med problemet, men at det må være et som fungerer.

– Muggsporer i drikkevatnet har nesten ikke vært et problem noe sted i landet før. Det finnes et lignende tilfelle i Oslo for noen år siden, men utover det har det ikke skjedd før. Derfor finnes det heller ikke noen grenseverdier for dette, så det er upløyd mark for å si det sånn.

Haugen understreker at det finnes muggsporer i alle overflatevann, men at det ikke er noe som det normalt sjekkes etter.

– Det er ikke i forskriften at vi skal sjekke etter mugg, fordi det vanligvis ikke blir noe stort problem.

– Vi gjør alt vi kan, men vi må skynde oss sakte. Det hjelper ikke å sette inn tiltak, hvis det vi gjør ikke gjør noe med problemet, sier Haugen.

Har sjekket hele anlegget

Haugen sier de første meldingene om usmak på vatnet kom inn i januar.

– Lukt og smak kan ha mange årsaker, og vi begynte straks etter tipsene kom inn å sjekke renseanlegget for mulige feil. Vi har blant annet felling for å binde humus i vatnet, og vi sjekket selvfølgelig om det kunne være noe med denne prosessen som ikke stemte. Det kan også være at vatnet har fått for lite oksygen grunnet mye is, men dette er heller ikke problemet.

Han sier det tar tid å sjekke et helt renseanlegg.

Saken fortsetter under annonsen.

– Etter hver prøve tar det omlag ei uke før svarene kommer, og vi må skille ut ting for ting før vi kan sjekke neste punkt. Det må også nevnes at prøvene som er sendt inn ikke har gitt utslag på lukt og smak, sier Haugen.

Vurderer flere muligheter

Haugen sier at det i samarbeid med Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og rådmannen vurderes hvordan vannverket skal vaskes ned.

– Vanntanken på renseanlegget skal vaskes helt ned uansett, men det er også vurdert at vi kanskje skal sjokk-klore tanken. Det betyr at vi bruker tre ganger så sterk klorløsning for å vaske ned tanken. Denne metoden krever imidlertid at vatnet avklores før det kan skylles ut, forklarer Haugen.

Han sier det også finnes et middel som idag kun brukes i offshore og i båter.

– Folkehelseinstituttet vurderer nå sammen med Mattilsynet om vi kan bruke dette middelet for å vaske ned anlegget, sier Haugen.

Brukerne vil bli oppdatert

Haugen legger til at alle abonnentene vil bli løpende oppdatert om utvikling i saka.

– Vi har fått i orden et flott samarbeid med Vesterålskraft, og de sender ut sms til alle beboere i området som får vatn fra vannverket, slik at samtlige brukere får beskjed om det som skjer, sier Haugen.

Må finne årsaken

Ordfører Karianne Bråthen sier kriseledelsen i kommunen holdes løpende oppdatert om situasjonen på Klo og Stø.

– Det viktigste nå er å finne årsaken til problemene, slik at vi kan begynne å sette igang tiltak.

Hun sier det er utfordrende med mugg på anlegget, fordi dette er noe det normalt ikke testes for.

– Kommunen har fulgt forskriftene, men det finnes ikke forskrifter for å teste etter mugg, slik at vi må forholde oss etter hva Folkehelseinstituttet og Mattilsynet sier om saka, sier Bråthen.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ