InnfasingNyheter

– I mitt hode er det kun ett alternativ som duger

ANDØY: Gardermoen, Bodø og utlandet kan bli valgt framfor Andøya for å fase inn Norges nye overvåkingsfly. – Hvis all prestisje legges vekk, og man ser på totaliteten, er det kun ett alternativ, sier Stein-Håkon Eilertsen i NOF.

AV Fredrik Sørensen
Publisert
Oppdatert:

For en uke siden fortalte Bladet Vesterålen at den nye hovedbasen for maritime patruljefly (MPA) som skal bygges på Evenes ikke vil stå klar når de nye P-8 overvåkingsflyene ankommer Norge. De første flyene kommer i 2022, og alle fem flyene som hittil er bestilt skal være på plass i 2023.

Nå ser Forsvaret på andre alternativer for innfasing, ifølge Per-Thomas Bøe, talsmann for Forsvaret. Han bekrefter at valg av midlertidig base for de nye P-8-flyene vil bli tatt før nyttår, samt at både Andøya, Bodø og Gardermoen blant alternativene. Det er også utlandet.

P-8 kan fases inn andre steder enn Evenes. Andøya vurderes

Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) er glad for at Forsvaret omsider bekrefter at P-8 må fases inn et annet sted enn Evenes.

– Det var jaggu på tide. Vi har fått signaler om dette lenge, sier han.

– Kun ett alternativ

Eilertsen mener det er greit at Forsvaret vurderer flere alternativer i Nord-Norge, når man først er kommet i en krevende situasjon på Evenes. 

– Men i mitt hode er det kun ett alternativ som duger, og det er Andøya, slår han fast.

Eilertsen mener at utlandet som alternativ skrotes så raskt som mulig. Han er klar på at innfasingen må skje i Norge – i områdene der de nye flyene skal operere.

– Nå må politikerne ta til fornuft

– At de i det hele tatt vurderer utlandet er noe jeg stusser på. Jeg kunne forstått det hvis det var for for noen få måneder, men det er ikke det jeg har fått forståelsen av, sier Eilertsen.

Gardermoen blir også for langt unna primær-områdene der P-8 skal brukes, Barentshavet og den nordlige delen av Norskehavet, ifølge Eilertsen.

Da står man igjen med Bodø og Andøya.

– I Bodø jobbes det på spreng med «ny by – ny flyplass» i kjølvannet av at Forsvaret skal flytte. Dette er et prosjekt som har høy prioritet i fylkeshovedstaden, og planene er veldig spennende. I mitt hode vil innfasing av P-8 i Bodø skape utfordringer hva angår framdrift for «ny by – ny flyplass». Hvis man velger Bodø til innfasing av P-8, så bruker man også penger på å bygge opp noe midlertidig på et sted som skal utfases. På Andøya skal jo infrastrukturen beholdes. Det vil være en vinn-vinn-situasjon å ha tilrettelagt infrastruktur for øving og trening av allierte MPA samt allierte mottak, sier Eilertsen.

Saken fortsetter under annonsen.

– En selvfølge at man må fase inn P-8 på Andøya

– Må velge Andøya

Eilertsen mener det vil være oppsiktsvekkende om man velger en annen base enn Andøya til innfasing av P-8. Basen er i daglig operativ drift, og benyttes både av norsk P-3 Orion og allierte patruljefly. Amerikanske P-8 har operert fra Andøya flere ganger de seneste årene.

– I en overgangsfase, når P-8 kommer til Norge, skal vi fly parallelt med P-3. At MPA-miljøet opererer med begge plattformene fra samme base vil gi gode synergier på flere områder, sier Eilertsen.

Dette sier Ap om innfasing

Framfor noe mener han beslutningstakerne må tenke kompetansebygging og kulturbygging. Viktigheten av dette har ikke blitt mindre etter stort tap av erfarent MPA-personell de seneste årene.

– Den operative kompetansen innen MPA-leveranser vil være lik på P-3 og P-8. For at vi skal kunne utnytte den fantastiske plattformen som P-8 faktisk er fullt ut, så raskt som mulig, vil muligheten til å kunne snakke og «sparre» sammen for å lage gode prosedyrer være viktig. Muligheten til å gå over til E-tjenesten for å få tilbakemeldinger, ansikt til ansikt, er også viktig. Den daglige dialogen er viktig, og spesielt i en kritisk overgangsfase som dette, mener Eilertsen.

Personellet

– Finner ikke en bedre egnet base for innfasing enn Andøya

Han mener også at innfasing på Andøya øker sjansen til å beholde flere med kritisk kompetanse som har sagt de ikke blir med over fra P-3 til P-8. 

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, har flere titalls ansatte med lang erfaring takket for seg etter vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon, et vedtak som også innebærer flytting av hovedbasen for de maritime overvåkingsflyene til Evenes.

– Jeg vil påstå at vi så å si må starte fra bunnen av på P-8. Men vi har et særdeles kompetent miljø på Andøya, med en kultur som er bygd opp over generasjoner. Det er viktig å dra den med seg denne kulturforståelsen videre, uansett hvor MPA-basen er lokalisert i framtida, sier Eilertsen.

Bladet Vesterålen har tidligere omtalt amerikanernes begeistring for Andøya flystasjon. Basen på Andenes har fått mye ros fra US Navy etter en rekke øvelser de seneste årene, der P-8 har deltatt.

– Vi har det meste av infrastruktur på Andøya, og i mitt hode må dette være den billigste løsninga. Men framfor alt på vi ha fokus på kvalitet, både nå og når det gjelder utvikling av framtidig kompetanse, og da er det hevet over tvil at Andøya flystasjon er riktig valg for innfasing, sier Eilertsen.


FORSIDEN NÅ