I dag åpner vindparken

SORTLAND: I dag er det offisiell åpning av Ånstadblåheia Vindpark, hvor 14 vindturbiner hver på 3,6 megawatt (MW) er installert på Ånstadblåheia, Tretuva og Lafjellet. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) og ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo (Ap) er blant talerne på åpninga.

AV Sverre Idar Lakså
Publisert
Oppdatert:

Det er gått mange år siden idéen om en vindpark på Ånstadblåheia ble presentert, og etter at alle nødvendige undersøkelser ble gjort, ble konsesjon innvilget fra Norges vassdrags- og energidirektorat i 2012. Den endelige detaljplanen ble godtkjent av NVE i 2017, og 6. mars samme år var gravemaskinene fra Bulldozer Maskinlag igang med å bygge vei fra Holmstaddalen og opp på fjellet. Samtidig gikk Sortland Entreprenør igang med bygging av trafo- og servicebygg. Etterhvert ble også bygging av fundamentene til de 14 møllene satt igang.

I fjor vinter kom transformatoren til kraftverket med båt til Sortland, og i fjor sommer kom vindmøllene med båt til Sortland. De første vindmøllene var ferdig montert i august i fjor, og i november ble anlegget satt i drift. Hver turbin har en installert effekt på 3,6 megawatt (MW), og hele anlegget har en installert effekt på 50,4 MW. Hele anlegget vil ha en årlig produksjon på rundt 150 gigawatt-timer (GWh), tilsvarende behovet til 7.500 norske husstander.

Det er det finske energiselskapet Fortum som eier vindparken, etter at det kjøpte Ånstadblåheia Vindpark fra Nordkraft, som tidligere hadde kjøpt opp eierandelene fra Vesterålskraft Vind. Sistnevnte selskap var initiativtaker til vindparken.

Saken fortsetter under annonsen.

– Åpning midt i parken

Tirsdag settes det opp busser fra Sortland hotell. De kjører alle som skal delta på åpninga opp på Ånstadblåheia, der det er gjort klar ei scene hvor selve åpningsseremonien skal foregå. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp), ordfører i Sortland Tove Mette Bjørkmo (Ap), daglig leder i Sortland Entreprenør Andreas Einejord, Natur og Ungdom-leder Gaute Eiterjord, leder i Sortland Alpinklubb Marita Svartsund, prosjektsjef for vindkraft i Nordkraft, Torkjell Lund og vindkraftsjef i Fortum Joonas Rauramo skal holde taler.

Motstand fra starten

Helt siden idéen om en vindpark på Ånstadblåheia ble presentert, har motstanderne advart mot konsekvensene et slikt anlegg kan medføre. Ånstadblåheia og Lafjellet er hyppig brukt av turgåere, og det er et rikt dyre- og fugleliv i området. Frykten for at både dyr og mennesker kan bli skadelidende som følge av anlegget har hele tiden vært påpekt fra vindmøllemotstanderne. Iskast fra vindmøllenes propellblader har også vært et hett tema, og i vinter omtalte Bladet Vesterålen at det var funnet store isklumper oppe på fjellet i nærheten av vindmøllene. Fra utbyggernes side er det hele tiden blitt påpekt at isdannelse skjer når været er av en slik art at det er svært usannsynlig at folk oppholder seg på fjellet.

Frykten for at alpinanlegget i Ånstadblåheia kan være farlig å oppholde seg i som følge av iskast har også blitt diskutert.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ