HavfarmenNyheter

Her skal Havfarmen bygges

Nordlaks har valgt ut verftet som skal bygge den første Havfarmen.

AV Tor Johannes Jensen
Publisert
Oppdatert:

Nordlaks inngikk tirsdag avtale med det kinesiske verftet CIMC Raffles om å bygge den første Havfarmen. Dermed er framtidsvisjonen flyttet et langt steg nærmere.

– Dette er en stor milepæl i Havfarm-prosjektet, for Nordlaks og for norsk havbruksnæring. Avtalen sikrer oss prioritet og kapasitet hos verftet slik at vi kan nå målet om utsett av fisk i Havfarmen våren 2020, sier Inge Berg, gründer og sjef i Nordlaks.

– Havfarmene skal bidra til en bærekraftig utvikling av havbruksnæringa i Norge, og vi er veldig fornøyd med at vi nå rykker et stort steg nærmere realisering, sier Berg i ei pressemelding.

Havfarmen er designet av NSK Ship Design, og skal altså bygges ved verftet CIMC Raffles i Yantai, i provinsen Shandong i Kina. Verftet er spesialisert på offshore- og maritime konstruksjoner og har en av verdens største tørrdokker, med en lengde på 400 meter og en bredde på 120 meter.

15 verft konkurrerte

– CIMC Raffles har levert en lang rekke store og kompliserte konstruksjoner. Vi så tidlig at dette verftet har en enorm kompetanse og erfaring, og vi ser fram til å kunne dra dem inn i prosjektet. Når de i tillegg leverer gode løsninger på byggeprosess, levering og ikke minst pris, så vant de fram i konkurransen mot 15 andre verft fra hele verden, sier Inge Berg.

Det er den første av to planlagte havfarmer som det nå er inngått avtale om. Den stasjonære Havfarmen skal ligge i et havområde sør-vest for Hadseløya i Nordland, som hittil har vært umulig å utnytte til havbruk.

Areal og miljø

Saken fortsetter under annonsen.

Havfarmene er ett av Nordlaks sitt bidrag til løsning på utfordringene med areal og miljø som har begrenset utvikling av næringa. Det skal virke sammen med andre tiltak som kortere produksjonstid i sjø og smartere bruk av tradisjonelle oppdrettsanlegg.

– Vi har hatt et langsiktig perspektiv på utviklingen av selskapet. Men nå gjør vi et kvantesprang. Fortsatt vekst i norsk havbruksnæring avhenger blant annet av muligheten til å ta i bruk nytt areal. Alle snakker om at sjømatnasjonen Norge har et stort ansvar for å bidra til å dekke verdens økende etterspørsel etter sunn sjømat på en bærekraftig måte. Milliard-investeringen som vi gjør i Havfarmene er vårt bidrag, og jeg ser veldig frem til å samarbeide også med den dyktige staben i CIMC Raffles, tilføyer Berg.

Signerte i Oslo

Avtalen ble signert under et møte på Astrup Fearnley-museet i Oslo 13. februar. Verftet var representert blant annet ved Li Minggao, visepresident i CIMC Raffles.

–  CIMC Raffles er stolte over å ha vunnet denne kontrakten med Nordlaks. Den bærekraftige utviklingen av havbruksnæringen er viktig for Norge, men også for Kina og konsumenter over hele verden. Etterspørselen etter sunn sjømat er økende. CIMC Raffles ser frem til å ta del i prosjektet, til å lære av Nordlaks og til å gjøre vårt beste for å bidra til prosjektet og den bærekraftige utviklingen av havbruksnæringen i Norge, Kina og ellers i verden, sier Li Minggao, visepresident for CIMC Raffles.

– Materialiserer seg

Statssekretær ved Nærings- og fiskeridepartementet Roy Angelvik overvar også møtet hvor kontrakten ble signert.

– Det er gledelig å se at ordningen med utviklingskonsesjoner nå begynner å materialisere seg. I dag gikk startskuddet for byggingen også av Nordlaks sin Havfarm, et av mange prosjekter som vil bidra til å gi norsk havbruksnæring ny teknologi, ny kunnskap og utvikling av regelverket. Alt dette er viktig for fortsatt økt verdiskaping og økt betydning av havbruksnæringen for velferdssamfunnet i Norge og spesielt for verdiskapningen langs kysten, sier Roy Angelvik.


FORSIDEN NÅ