Sa neiNyheter

Finnmarkingene sa nei til sammenslåing

Folkeavstemninga i Finnmark om sammenslåing av Troms og Finnmark fylke endte med solid nei-flertall.

AV Mareno Leonhardsen
Publisert
Oppdatert:

Resultatet av folkeavstemninga ble 87 prosent nei, mens 12 prosent sa ja. I 14 av 19 kommuner var det over 90 prosent nei.

Valgdeltakelsen var på 58 prosent. Tallene er basert på både papir- og nettstemmer. Over 5.000 stemte tradisjonelt, mens nesten 30.000 stemte på internett. Valgdeltakelsen på 58 prosent er høyere enn ved de to siste fylkestingvalgene, melder Finnmark fylkeskommune.

Tallene skal også kontrolltelles, og folkeavstemninga skal endelig godkjennes på fylkesvalgstyret møte den 25. mai.

For detaljer for den enkelte kommune har Finnmark fylkeskommune denne oversikten.

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark betegner resultatet som veldig godt. 

Vassvik kaller folkeavstemninga historisk og sier seg kritisk til opposisjonspartienes og Høyres forsøk på å spre negativitet rundt folkeavstemninga, som var finnmarkingenes mulighet til å si sin mening om ei så viktig sak. Det er skuffende, sa Vassvik, da hun onsdag formiddag offentliggjorde resultatene.

– Finnmarkingene lot seg likevel ikke skremme.

Forliset

Saken fortsetter under annonsen.

– Må hensyntas

NRK meldte forleden at et flertall i en landsomfattende undersøkelse nylig er postitve til folkeavstemninga i Finnmark.

66 prosent av de spurte i undersøkelsen mener at Stortinget bør ta hensyn til resultatet.

– De spurte svarer at folkeavstemninga må respekteres i alle demografiske og politiske grupper i landet, inkludert regjeringspartienes egne velgere, sier amanuensis Ole Gustav Narud ved Høskolen i Innlandet, en av tre som har gjennomført undersøkelsen, sammen med høgskolelektorkollega Mona Strand og tidligere professor ved Universitet i Tromsø, Nils Aarsæther til NRK.

De tre har intervjuet 1012 personer i undersøkelsen. 

– Interessant for alle

Finnmark er eneste fylkessammenslåing i landet hvor det holdes folkeavstemning, derfor mener Narud at det som skjer i Finnmark er interessant for hele landet.

– Det er derfor interessant å se hvordan folk ellers i landet stiller seg til spørsmålet om sammenslåing, og hvordan Stortinget reagerer på resultatet i ettertid, sier Narud.

– Svekkes

Dersom Finnmark og Troms blir et nytt fylke, regner Narud det som sannsynlig at valgkretsene blir slått sammen, noe som får betydning for sammensetninga av Stortinget:

– Etter at Troms og Finnmark blir ett valgdistrikt, må man regne med at sammensetninga av stortingsbenken blir en annen enn med Finnmark som eget valgdistrikt, sier Narud til NRK, og mener det er sannsynlig at sammenslåing Finnmark mister representanter.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ