Nyheter
Jordbruksforhandlingene:

– Det er stor avstand mellom partene

OSLO/ANDØY: Leder i Nordland Bondelag, andværing Ståle Nordmo har ikke så mye å si om forhandlingene mellom staten og bondeorganisasjonene, annet enn at avstanden er stor.

AV Sverre Idar Lakså
Publisert

– Vi får ikke vite så mye før det blir enten enighet eller brudd, sier Ståle Nordmo til Bladet Vesterålen.

Han sier fylkeslederne ikke får så mye informasjon annet enn at avstanden mellom partene er stor.

– Problemet er at vi i Bondelaget sammen med Norsk Bonde og Småbrukarlag mener vi har gitt ei løsning på problemene rundt markedsreguleringa. Vi leverer på det som det er et flertall for i Stortinget, men staten vi ikke komme oss i møte på dette kravet, sier Nordmo.

Han sier kravet er tilpasset stortingsflertallets ønske om en struktur som tar hensyn til at små og mellomstore bruk skal ha gode vilkår for drift og lønnsomhet.

– Alle punktene som Stortinget satte ned som mål for landbruket har vi forsøkt å finne løsninger på, men tilbudet fra staten gir oss ikke mulighet til å gjøre dette.

Saken fortsetter under annonsen.

Nordmo påpeker at tilbudet fra staten på 1 milliard høres stort ut, men at mye av dette er bundet opp i at overproduksjonen opphører.

– 350 millioner av summen er penger vi aldri kommer til å se noe av, fordi det er penger som staten mener vi skal ta ut av markedet, men da må overproduksjonen på svin og sau ned, og der presenterer vi ei løsning i vårt tilbud, som staten ikke tar innover seg, sier Nordmo.

Han håper at forhandlingene gir resultater.

– Vi er veldig spent, og håper at staten og regjeringa tar innover seg at det er et flertall i Stortinget for flere av elementene i vårt krav.

Forhandlingene mellom staten og Norges Bondelag og Norsk Bonde og Småbrukarlag skal være avsluttet 16. mai, men dersom det blir brudd går saka til Stortinget.


FORSIDEN NÅ