Stiller spørsmålNyheter

Ber statsråden svare om kompetanseflukt

ANDØY: Arbeiderpartiet ber forsvarsminister Frank Bakke-Jensen svare på hva regjeringa har gjort for å forhindre den mye omtalte kompetanseflukten fra Andøya flystasjon.

AV Fredrik Sørensen
Publisert
Oppdatert:

Bladet Vesterålen har over tid omtalt at personellsituasjonen ved Andøya flystasjon er på et kritisk lavt nivå. Om lag 30 ansatte har allerede forlatt sine stillinger etter at det ble vedtatt at flystasjonen skal legges ned. Så mange som 20 andre vurderer nå framtida si – og flere av disse søker aktivt på andre jobber.

Både forsvarssjefen og regjeringa har etter vedtaket i 2016 lovet at personellsituasjonen skal tas på alvor, gjennom konkrete tiltak for å sikre at MPA-kapasiteten på Andøya ikke går ned for telling.

Lite har derimot skjedd. Det erkjente også forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen da han besøkte flystasjonen 1. juni. Da lovet han at tiltak skal komme på plass raskt.

Etter dette har også amerikanerne rykket inn med eget overvåkingsfly av typen P-8 Poseidon på Andøya. Flere fly skal være på vei.

Arbeiderpartiet er bekymret over situasjonen. Nå har forsvarspolitisk talskvinne, Anniken Huitfeldt, sendt skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) om dette.

– Hvilke konkrete tiltak har forsvarsministeren så langt iverksatt for å hindre kompetanseflukt fra fagmiljøet for maritim overvåkning på Andøya flystasjon? spør Huitfeldt.

Saken fortsetter under annonsen.

Hun begrunner spørsmålet med at forsvarssjefen etter møtet på Andøya overfor media erkjente at personellsituasjonen på Andøya er svært krevende.

– «Den er prekær og kritisk, som de ansatte selv har understreket. Vi er langt under det vi tidligere kategoriserte som minimum», uttalte forsvarssjefen til NRK.

Huitfeldt viser også til følgende svar fra daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide 2. mars 2017:

– Forsvaret vil iverksette nødvendige tiltak for å sikre fortsatt høy operative leveranse fra Andøya, og dette gjøres ved å ta i bruk nødvendige virkemidler for å sikre at vi beholder de personellkategorier som er påkrevet for operative leveranser. Det vil ikke være aktuelt for Forsvaret å iverksette generelle tiltak for alt personell, men snarer nødvendige målrettede tiltak for kritiske personellkategorier».

Statsråd Bakke-Jensen har foreløpig ikke besvart spørsmålet.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ