For liteNyheter

Barn lærer å ikke spise fisk

AV
Publisert

70 prosent av barn og unge tror de spiser nok fisk. Sannheten er at bare 18 prosent av de mellom åtte og nitten år spiser fisk minst tre ganger i uken. Nesten like mange spiser godteri like ofte som fisk, viser en ny undesøkelse som er utført for Norges sjømatråd.

Undersøkelsen viser også at barn og unge fra Nord-Norge er blant de som sjeldnest spiser fisk i henhold til kostrådene, bare slått av Midt-Norge. Helt i toppen ligger Østlandet, med Oslo og Vestlandet på andreplass.

Fra tidligere rapporter vet man at sjømatkonsumet i Norge er fallende i den voksne befolkningen, særlig blant unge voksne mellom 18 og 40 år.

– Den nye undersøkelsen tyder på at barna lærer av foreldrene, og risikerer å vokse opp uten å få i seg nok fisk, sier Kristin Pettersen som er direktør for markedsføring og PR i Norges sjømatråd.

Mens den eldre generasjonen har et stabilt høyt sjømatkonsum, spiser de unge voksne stadig mindre. Det betyr at etter hvert som de eldste faller fra, vil sjømatkonsumet synke ytterligere. Det kan i verste fall få store konsekvenser for folkehelsen.

Det er særlig i aldersgruppen 18- 34 år at konsumet er lavt. I denne aldersgruppen ble konsumet nesten halvert mellom 2012 og 2017. Men også småbarnsforeldre under 40 år spiser mindre. Det er trolig også forklaringen på at bare 18 prosent av barn og unge spiser fisk ofte nok.

– Det er bekymringsfullt da det er foreldrene som legger grunnlaget for barnas, og den kommende generasjons matvaner, mener Kristin Pettersen.

Saken fortsetter under annonsen.

Ifølge Helsedirektoratets anbefalinger bør man spise fisk til middag 2-3 ganger i uken, og gjerne fisk som pålegg i tillegg. Fisk inneholder viktige næringsstoffer som vitamin D, jod, selen og flerumettede omega-3- fettsyrer.

Generasjonsforskjeller bekymrer

Undersøkelsen viser at barn og unge fra fiskerilandsdelen Nord-Norge ligger på nest siste plass, bare slått av Midt-Norge. Bare 14 prosent av nordnorske barn spiser fisk minst tre ganger i uken, mens den tilsvarende andelen fra Midt-Norge er på 11 prosent. Det er også Midt-Norge som har størst andel barn og unge som aldri spiser fisk, med hele åtte prosent.

Undersøkelsen har sett på hva som er favorittmiddagen til de mellom åtte og nitten år. Godt over en fjerdedel synes pizza er best, mens 13 prosent foretrekker enten kylling/kalkun eller sushi. Antallet sushielskere er høyest i

Bare seks prosent valgte kokt eller stekt fisk som sin favoritt, og når det er fisk på middagsbordet i norske hjem er det oftest moren i huset som står for fiskemiddagen.

Kan ikke lage fiskeretter

Undersøkelser viser at mange gjerne vil spise mer fisk, de får det bare ikke helt til. Foreldre med barn peker på at fisk er vanskelig å lage, de vet ikke helt hva som passer til en fiskerett og de synes det tar for lang tid og for mye planlegging. De lever ofte i tidsklemma og savner et større utvalg av lettlagde fiskeretter som kan puttes i ovnen og gjøres spiseklare på 1-2-3. Dermed blir det enklere å heller slenge sammen en rett med kjøttdeig eller kylling. Mange under førti år assosierer også fisk med barndommens pliktmåltid der ihjelkokt torsk og vasne grønnsaker sto på menyen.

– Kanskje det er noe av grunnen til at barn i nord ligger nest sist på statistikken når det gjelder fiskespising både én og tre ganger i uken, sier Pettersen.

– I nord er det kanskje slik at flere serverer fisk på den mer gammeldagse måten som er mer tidkrevende og ikke alltid faller like godt i smak hos barn? Fisk må gå fra å være «kjedelig pliktmat til digge matretter» som er lett å lage.

Trykk for å se kommentarer


FORSIDEN NÅ