Står på sittNyheter

Andøya ble tema i Dagsrevyen: Støre måtte svare om nedleggelsen

ANDØY: Arbeiderpartiet står fast på vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon fordi partiet mener det er nødvendig å bygge en ny MPA-base på Evenes som «kan romme flyene som basen skal romme» – det vil si maritime patruljefly av typen P-8A Poseidon.

AV Fredrik Sørensen
Publisert
Oppdatert:

Nedleggelsen av Andøya flystasjon var tema da Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre gjestet Dagsrevyen på NRK1 onsdag kveld.

Ap-lederen diskuterte valgresultatet – og den omstridte Andøya-nedleggelsen ble trukket fram som en av årsakene til at Arbeiderpartiet gjorde et historisk dårlig valg i Nord-Norge.

– Dere fikk et varsko i 2017. Burde du ha sett at beslutningen dere var med på der kunne bli et stort opprør – for dette er noe folk i hele Nord-Norge kjenner igjen – ikke bare på Andøya, spurte programlederen.

Støre slo fast at Arbeiderpartiet mener flyttevedtaket er riktig.

– Dette er et fenomen når vi utvikler Forsvaret vårt, som har hatt mange basenedleggelser. Jeg tror Nordland treffes av to ting: At kampflyene flyttes fra Bodø, en beslutning som ble tatt i 2012. Det var en vanskelig beslutning, sa Støre.

Og fortsatte:

– Andøya-basen flyttes ti mil (i luftlinje) inn i landet, til Evenes. Det skjønner jeg dypt og inderlig at skaper frustrasjon i Andøy. Vi er også frustrert over at regjeringa ikke følger opp med omstillingstiltak på Andøya, sa Ap-lederen.

Støre la til at Arbeiderpartiet ga sin tilslutning til å legge ned Andøya flystasjon for å bygge et sterkt forsvar – og for «å bygge en base partiet faglig sett mener kan romme flyene som basen skal romme» – det vil si maritime patruljefly av typen P-8A Poseidon, som om få år erstatter P-3 Orion.

– Men det er klart: Jeg forstår det, jeg hører det, og det må vi ta med oss videre. Forsvar blir en viktig sak i Nord-Norge når den nye langtidsplanen skal diskuteres, la Støre til.

Arbeiderpartiet har bestemt seg: Andøya flystasjon legges ned

Fikk svi i kommunevalget

Forliket om Langtidsplanen for Forsvaret (LTP) i 2016 har vært ei torn i den røde Arbeiderparti-rosa de tre seneste årene. Valgresultatet i forrige uke er den hittil klareste indikasjonen på at man i Andøy ikke er i nærheten av å tilgi partiet. 

Arbeiderpartiet fikk kun 13 prosent av stemmene i Andøy mandag. Det til tross for at hovedkonkurrent Høyre ble avspist med 5,7 prosent av stemmene.

Saken fortsetter under annonsen.

Senterpartiet, som har kjempet for å omgjøre Andøya-nedleggelsen, fikk rent flertall i kommunestyret med 56,1 prosent av stemmene.

Massiv motstand

Det har heller ikke manglet på protester knyttet til Andøya-vedtaket de tre seneste årene.

Arbeiderpartiets egne politikere og tillitsvalgte i Nordland har blant annet protestert massivt på Andøya-nedleggelsen.

Som Bladet Vesterålen tidligere har omtalt, har både Andøy Arbeiderparti og Nordland Arbeiderparti gjentatte ganger bedt moderpartiet om å se på saken på nytt – men partiledelsen har vært urokkelig og vendt det døve øret til.

45 AP-topper i Nordland ba ledelsen snu: Talte for døve ører

Det hjalp heller ikke at 45 tillitsvalgte fra Nordland for to år siden sendte et brev med et krystallklart budskap til egen partiledelse:

– Det er ikke Stortinget verdig å ta så alvorlige beslutninger for et helt lokalsamfunn og region på et særdeles usikkert grunnlag, skrev Ap-politikerne fra nord i det som må kunne omtales som ei alvorlig bekymringsmelding.

Fikk svi

Da brevet ble skrevet, hadde Arbeiderpartiet allerede gjennomført et dårlig stortingsvalg i 2017, og Andøya-saken ble av politiske kommentatorer trukket fram som en medvirkende årsak til partiets fall i nord. Arbeiderpartiet fikk kun 26 prosent av stemmene i Nordland, en nedgang på 9 prosent fra stortingsvalget i 2013.

Ap gir klarsignal for Evenes: – Statsrådens svar ble avgjørende

Konsekvensen ble at Arbeiderpartiet mistet to stortingsmandater fra Nordland.

I Andøy fikk Arbeiderpartiet kun 7,5 prosent av stemmene ved stortingsvalget for to år siden, en nedgang på hele 27,3 prosent fra stortingsvalget i 2013. 


FORSIDEN NÅ