Leserinnlegg

Synspunkt | Plast blir til ny plast

AV
Publisert

Her i Norge sorterer vi plast. Plasten kan brukes om igjen mange ganger. Hvor mange ganger er opp til politikerne på Stortinget.

Stortinget har vedtatt 65 prosent materialgjenvinning innen 2035. Det betyr blant annet en tredobling av utsorteringen av plast i løpet av 15 og et halvt år. Det syns vi i KS Bedrift er bra. Men det er ikke nok: Gjennom 25 år har nordmenn blitt kløppere på kildesortering. Nå tar vi gjenvinningen ett steg lenger. Det betyr at flere nye produkter må lages av plasten som du og jeg sorterer.

Allerede i dag finnes det ikke nok kjøpere av plasten som sorteres ut fra husholdningene. De fleste av oss kildesorterer, avfallsselskapene sorterer ut plast, men så er det stopp. KS Bedrift ber politikerne bidra med det som kan få sving på sakene: gjøre det billigere å bruke resirkulert plast – og dyrere å bruke ny plast. Norge må også gå i bresjen for standarder for kvalitet. Industrien med de nye, grønne arbeidsplassene trenger forutsigbar kvalitet på det de skal bruke om igjen. Da kan både offentlige og private anskaffelser trygt velge resirkulert. Og med dét er vi litt nærmere en sirkulær økonomi.

Saken fortsetter under annonsen.

KS Bedrift ber politikerne få i gang sirkulærøkonomien slik de kan, med planer og vedtak. Husk også at hver enkelt av oss kan gjøre vårt! Vi kan alle sortere avfallet vi har, som best vi kan. Enten du er hjemme, på hytta, på besøk, i båten eller på fjelltur.

Marianne Haugland,
næringspolitisk rådgiver i KS Bedrift

Trykk for å se kommentarer