Leserinnlegg

Om brann, beite og folk

AV
Publisert

Du har kanskje lagt merke til einene som står ved siden av deg, mens du går opp til utsiktspunktet på Haugnyken, eller andre steder i marka i Hadsel kommune? Bruken av utmarka har endret seg, og sammen med endringer i temperatur over tid har det gitt einebuska gode tider. Dessverre gir dette dårlig beite for husdyrene som også bruker marka. Kanskje dårligere framkommelighet for deg også?

Skjøtsel av natur er noe vi mennesker har drevet med i lang tid. Kunnskap om samspillet mellom natur og mennesker har vi fortsatt, selv om de fleste av oss lever radikalt forskjellige liv enn våre besteforeldre. Ild er et gammelt hjelpemiddel i landbruket. Brenning stimulerer frøspiring hos plantene i marka, og gresset og urtene i marka blir friskere å spise for dyra. Brenning gir også større biologisk mangfold fordi frø fra andre steder lett etablerer seg der det er brent.

Saken fortsetter under annonsen.

Hadsel kommune har gjennom lokalt vedtak, som brann- og eksplosjonsvernloven åpner for, bestemt at brenning av vegetasjon i utmarka (bråte) er lov. Det er likevel et krav om aktsomhet når dette gjøres. Brannvesenet skal kontaktes før bråtebrenninga settes i gang. Kommunen ser det også som en fordel at de som utfører skjøtselen gir ut informasjon gjennom avisannonse slik at folk i nærområdet er forberedt. Som landbrukskommune ønsker vi tiltak som bidrar til bedre beite og åpnere kulturlandskap velkommen, og tror det også gagner turglade Hadselværinger.

Ellen Marie Winther

Landbrukssjef, Hadsel kommune

Trykk for å se kommentarer