1411 ime4OmsorgBLeserinnlegg
SYNSPUNKT

Myndighetenes mangel på troverdighet

– Jeg trodde jeg bodde i en rettstat og et humant land, men begynner å tvile, skriver Audny Evensen.

AV Lesernes Mening
Publisert

Jeg trodde ikke mine egne øyne da jeg for et par uker siden leste om Regjeringens kampanje mot tvang og sosial kontroll. Ikke på grunn av saken i seg sjøl og målet med kampanjen som er vel og bra. Det som er det utrolige er at myndighetene sjøl i andre saker gjør det stikk motsatte av det som blir framhevet i kampanjen.

En film i kampanjen er rettet mot unge som står i fare for å bli etterlatt i utlandet. Det står å lese at regjeringen forsterker innsatsen mot tvang for å forhindre at barn blir sendt utenlands mot sin vilje. Å bli etterlatt i utlandet kan være svært belastende for de det gjelder, sies det i filmen. Her retter myndighetene fokus mot barnets foreldre, men hva gjør myndigheten sjøl i andre saker? Jo, de sender barn ut av landet mot barnets og foreldrenes vilje.

Vi har sett det i den kjente saken om jenta som er født og oppvokst i Norge. I 2015 ble hun sendt til et land som for myndighetene anses som trygt å bo i. Men jenta og hennes familie opplever det ikke som trygt, og denne oppfatningen støttes av mange som er kjent med forholdene i landet, deriblant Kai Eide i Dagsnytt 18 7.mai i år.

Kan godt tenke meg hvor belastende det er for en jente som er født og oppvokst i Norge å bli sendt til et fremmed land der jenter som går på skole er i fare. Hørte nettopp på nyhetene om en jenteskole som ble bombet i nærheten av der jenta bor. Til og med høyeste organ i vårt rettssystem har støttet dommen om at det var feil å sende jenta ut av landet.

Saken fortsetter under annonsen.

Vi har sett det i saken om unge asylsøkere som ble tvangsreturnert til Afganistan. Heldigvis ble innstrammingen korrigert, slik at flere unge kan få saken behandlet på nytt. Endringen kom likevel for sent og mange rømte fra Norge av frykt for å bli sendt tilbake til det landet de flyktet fra. Vi kan høre og se på nyhetene av mange av disse lever et utrygt liv på gata i et annet europeisk land.

Barn og unge blir av norske myndigheter tvangsutsendt, noe som myndighetene sjøl mener er svært belastende for dem det gjelder, og som er stikk i strid med det som de framhver i sin egen kampanje mot tvang og sosial kontroll. Hvor troverdig er myndighetens kampanje?

Jeg trodde jeg bodde i en rettstat og et humant land, men begynner å tvile.

Audny Evensen