Hydro-anleggLeder
BLADET VESTERÅLEN MENER

Snille gutter i utlandet

Norsk næringsliv er ikke uten videre snille gutter, selv ikke når man er halvt statlig.

AV Bladet Vesterålen
Publisert
Oppdatert:

Hundrevis av brasilianske familier kan ha fått drikkevannet ødelagt av Norsk Hydros aluminiums-anlegg Alunorte.

Da lokale myndigheter ba ei forskningsgruppe sjekke om det hadde skjedd giftige utslipp etter et voldsomt regnvær midt i februar, nektet bedriften forskerne å se flere av stedene de ville undersøke. Det var Evandro Chagas-instituttet (IEC), som er underlagt helsedepartementet i Brasil, som først pekte på at forurensningen av drikkevannet i Barcarena skyldes avfallslekkasjer fra Hydros produksjon på Alunorte-anlegget.

Først sa Hydro at det ikke var funnet beviser på lekkasjer fra anlegget. Så kom innrømmelsen av at det har foregått utslipp, og at de er gjort med overlegg, ifølge Dagens Næringsliv. Nå medgir selskapet at det skjedde ei rekke utslipp mellom 17. februar og 25. februar.

Det er også oppdaget et hemmelig avløpsrør fra anlegget.

Forsøket på å rettferdiggjøre seg bringer tankene til USAs tidligere president Bill Clintons forsøk på å vri seg unna anklager om seksuelle sidesprang ved hjelp av spissfindige definisjoner

Forskerne fant høye nivåer med aluminium og nitrater i vannet i nabolag rundt Alunor, og en domstol i landet har nå pålagt Hydro å halvere produksjonen ved anlegget etter anklagene om forurensning av drikkevannet.

Saken fortsetter under annonsen.

Likevel avviser informasjonsdirektøren i Hydro, Halvor Molland, at man bevisst har forsøkt å skjule noe omkring utslippet.

– Påstanden har vært ukontrollerte utslipp. Dette har vært et kontrollert utslipp, sier han til Dagens Næringsliv.

Forsøket på å rettferdiggjøre seg bringer tankene til USAs tidligere president Bill Clintons forsøk på å vri seg unna anklager om seksuelle sidesprang ved hjelp av spissfindige definisjoner. Kanskje bortsett fra at ulovlige utslipp som gjøres med hensikt, vitende og vilje, kan være enda verre enn ukontrollerte utslipp.

Det er ikke slik som dette norsk næringsliv skal framstå – verken borte eller heime. Vi har vært påberopt oss å ha høy etisk standard, men det vi ser i Brasil viser at vi ikke kan ta noe for gitt. Fra lenger tilbake kjenner vi Statoils korrupsjonsskandale i Iran.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) understreker at han har bedt Hydro om informasjon, og at regjeringa følger saka nøye og forventer at Hydro gjør sitt ytterste for å rydde opp.

Det sentrale er at familier står igjen med ødelagt drikkevann og fare for skader på helsa. Det Hydro står ansvarlig for må få konsekvenser.

Trykk for å se kommentarer