ZhukovskiLeder
BLADET VESTERÅLEN MENER

Normalsituasjonen

AV Bladet Vesterålen
Publisert

Etterretningstjenesten har avslørt at russiske fly ved tre anledninger i fjor øvde angrep mot norske mål – E-tjenestens radar i Vardø, Nato-fartøy som øvde utenfor Senja, og mot installasjoner i Bodø-området. Missiler med evne til å bære atomstridshoder ble flyttet helt fram mot norskegrensa under en øvelse i fjor høst.

Både forsvarssjefen og etterretningssjefen beskriver en «ny normalsituasjon i nord». Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes erkjenner det samme, og at det er skjedd etter Stortingets vedtak om å legge ned Andøya flystajon. Han legger til at denne situasjonen ligner det vi hadde under den kalde krigen. Vi ser en militærmakt i øst som er stadig mer offensivt til stede i nord og nærgående overfor Norge.

Samtidig holder Elvenes fast på at det er flyene som utgjør kapasiteten. Det er sant, men ikke hele sannheten. Infrastrukturen flyene trenger, er en forutsetning for kapasiteten.

Her er vi tilbake blant annet til behovet for flystasjoner som kan fungere som baser både for norske fly og allierte forsterkninger – med de arealene som kreves. Spørsmålene om Evenes som stadig står ubesvart, er ikke mindre påtrengende etter denne erkjennelsen.

Det underlige er at Høyre ikke åpner for å ta konsekvensene etter å ha erkjent den nye normalsituasjonen. Man kan merke seg at det har vært stille fra Frps Christian Tybring-Gjedde, som forsøkte å latterliggjøre Andøys ordfører Jonni Solsvik da sistnevnte i januar påviste det samme.

Saken fortsetter under annonsen.

Dersom det ikke er vilje til å ta endringene på alvor, står vi i fare for å ha en Langtidsplan for Forsvaret som er utdatert allerede før den settes i verk.

Når man skal drive langtidsplanlegging er det selvsagt ikke mulig å snu seg på en femøring etter alle endringer som måtte skje. Likevel er dimensjonene i den sikkerhetspolitiske situasjonen så store at det synes lite forsvarlig å ikke skulle forholde seg til det siste årets endringer.

Dersom det ikke er vilje til å ta endringene på alvor, står vi i fare for å ha en Langtidsplan for Forsvaret som er utdatert allerede før den settes i verk.

Den parlamentariske tilstand minner sterkt om byggeskandalen på Stortinget, der Høyre ikke rikket seg en millimeter – men trakk et lettelsens sukk da KrF tok mot til seg og sa opp stortingspresidenten. I spørsmålet om Andøya er det Arbeiderpartiet som må ta mot til seg og erkjenne at verden er endret.

Det er urovekkende dersom politisk prestisje og motvilje mot å revurdere egne beslutninger skal svekke landets forsvarsevne. Det er lagt andre kort på bordet, og Stortinget må ta det inn over seg.

Trykk for å se kommentarer