JulemiddagLeder
BLADET VESTERÅLEN MENER:

Den berømte julemiddagen

AV Bladet Vesterålen
Publisert

Reaksjonene lot ikke vente på seg da det denne uka ble kjent at eldre pleietrengende i Andøy kommune fikk servert fiskeboller i hvit saus på julaften. De om lag 100 personene som bor på institusjon og i omsorgsbolig i kommunen fikk tilbud om julemiddag på julaften, men fire personer som bor hjemme og får levert mat på døra fikk ikke det.

Riksmedia fattet raskt interesse for saken, og som følge av det ble oppmerksomheten og trykket mot Andøy kommune stort. Det var også på sin plass, for det er uforståelig at noe slikt kan skje. Rådmann Kirsten Lehne Pedersen beklaget derimot det inntrufne på det sterkeste i ei pressemelding, og det bør kunne forventes at hun som kommunens øverste administrerende leder gjør det samme direkte overfor de eldre.

Når det er sagt, gir oppmerksomheten denne saken har fått grunn til ettertanke. Mange, både innenfor og utenfor landets grenser, ville blitt glade for å få et varmt måltid på bordet på julaften. Vi er privilegerte i Norge. Det må vi ikke glemme, selv om det ikke rettferdiggjør glippen i Andøy.

Saken fortsetter under annonsen.

En annen ting som er verdt å reflektere over, er omtalen «fiskebolleflausen» har fått nasjonalt. I to år har andværingene kjempet for egen kommunes videre eksistens etter vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Med unntak av lokal- og regionavisene har dette fått lite oppmerksomhet. For mange kan det framstå som et paradoks at en fiskebollemiddag til fire personer får så stor oppmerksomhet, når framtida til et helt lokalsamfunn og alle enkeltindividene som bor der ikke når fram i de samme mediene.

De aller fleste regjeringsmedlemmene har de to seneste årene framstått som Tause Birgitte når det gjelder Andøy kommune. Både hva gjelder vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon og omstillingsprosjekter som kan gi nye arbeidsplasser. Det har vært stille som i graven fra statsrådhold om alt fra nasjonalt dronesenter til storprosjektet i Andenes havn. Det gjelder også etterbruken av områdene ved flystasjonen, som Stortinget har lovet å frigi til ny virksomhet.

Det er derfor interessant å observere at fiskebolle-saken også har klart å lokke både en statsråd og en tidligere statsråd på banen. Eldreminister Åse Michaelsen (Frp) reagerte sterkt i et intervju med NRK. Hun omtalte saken som skammelig, og beskyldte Andøy kommune for å behandle de eldre som fikk servert fiskeboller som et nummer og et navn, og ikke reelle mennesker. Tidligere statsråd og nåværende Frp-nestleder, Sylvi Listhaug, omtalte også saken som en skam i et innlegg på Facebook.

Andøy kommune har beklaget det hele på det sterkeste og lagt seg paddeflat. Det i seg selv retter ikke opp glippen, men utad kan ikke rådmannen gjøre mer. Nå må saka følges opp internt, slik at dette ikke skjer igjen. Så er det å håpe at regjeringas engasjement for Andøy ikke stopper med den etter hvert så berømte julemiddagen, men øker i styrke nå som 2018 er blitt 2019. Da kan det bli andre boller på mer enn én front.

Trykk for å se kommentarer