SliterLeder

Bladet Vesterålen mener | Trenger nye idéer

AV Bladet Vesterålen
Publisert

Regjeringspartiene seiler i motvind, to måneder før kommunevalget. Et halvt år etter at drømmen om en borgerlig flertallsregjering ble oppfylt, synes avkastningen alt annet enn god. Høyre har den seneste tiden gjort det dårlig på en rekke meningsmålinger. Oppslutningen stuper i flere byer, og partiet ligger an til å miste makta flere steder.

Nasjonalt er tendensen den samme. Mandag presenterte TV2 sin stortingsgallup for juli, og der får Høyre 22,0 prosent. Bakgrunnstallene i målingen viser at hver sjette velger fra stortingsvalget for to år siden har satt seg på gjerdet.

For Frp er krisen komplett. Partiet får bare 7,5 prosents oppslutning i den samme målingen. Det er partiets laveste oppslutning på 24 år i denne stortingsgallupen. Venstre får 5,0 prosents oppslutning og KrF 3,4 prosent, men det er likevel klart flertall for regjeringsskifte.

Det bør være en tankevekker for Erna Solberg at så mange Høyre-velgere sitter på gjerdet. Det er i alle tilfeller på tide at partiet kommer på offensiven igjen, om stumpene skal berges i kommunevalget. På offensiven har ikke partiet vært etter seieren det tross alt var for statsministeren å samle flertallsregjeringen. Solbergs langsiktige plan er realisert, men den har kostet. Det er blitt vanskeligere å få grep om Høyres politikk. Statsministeren har mer enn nok med å få fire partier, som tidvis synes å mislike hverandre, til å dra i samme retning. Et sammensurium av kompromisser synes å gi både regjeringsslitasje og tilbakegang for de respektive partiene.

Saken fortsetter under annonsen.

Frp gikk høyt ut foran forrige stortingsvalg, med løfter om både bedre veier og kutt av bompenger. Frp har i regjering bidratt til en mer offensiv transportpolitikk, men som ansvarlig regjeringsparti må partiet også finne dekning for milliardinvesteringene. Dekningen har regjeringen funnet i nettopp bompenger. Det faller mange velgere tungt for brystet. Så tungt at Folkeaksjonen nei til bompenger nå stjeler velgere fra partiet som en gang eide denne saken.

Nettopp bompengesaken illustrerer utfordringene Erna Solberg står overfor. Mediestormen omkring denne saken i vår tegnet et bilde av ei regjering i krig med seg selv. Det tapte ikke bare Frp på. Regjeringen fremsto en periode nærmest handlingslammet, noe som til syvende og sist rammet dem alle.

I ukene som kommer handler det blant annet om å skape entusiasme omkring egen politikk og egne resultater. Vel så viktig er det å dempe den indre spenningen i regjeringen. Det blir utfordrende, for når oppslutningen faller, øker behovet for å markere seg.

Erna Solbergs prestisjeprosjekt er inne i en ond sirkel. Regjeringen risikerer å få en smekk fra velgerne hvis den ikke evner å fornye seg. Først i høstens kommunevalg, deretter i stortingsvalget om to år. Nå trengs det nye idéer.