0909 tms3FlyktningerC.jpgLeder

Bladet Vesterålen mener | De uskyldige barna

AV BLADET VESTERÅLEN
Publisert

Tirsdag kunne statsminister Erna Solberg (H) fortelle at regjeringa åpner for å hente heim barn av IS-kvinner. Dette er barn som idag sitter i interneringsleire nord i Syria. Flere medier har fortalt historier om disse ungene. Noen sitter i leirene sammen med mor og søsken, andre er foreldreløse.

Debatten rundt spesielt IS-kvinnene og deres mulighet til å returnere til landet er betent. Mange mener at kvinnene selv er skyld i situasjonen de er havnet i. Resonnementet er at noen av dem selv har valgt å slutte seg til IS, og da er det for sent å be Norge, eller andre hjemland om hjelp, nå som IS-områdene i Syria er borte.

Andre hevder at man bør se i nåde til disse kvinnene. Mange av dem var unge da de forlot landet, og ikke var fullt ut kjent med konsekvensene av sine valg.

Saken fortsetter under annonsen.

Uansett hva man mener foreldrene har gjort, er det to ting som er helt sikkert. Dersom foreldrene har gjort seg skyldig i kriminelle handlinger, bør de straffeforfølges her, dersom de kommer tilbake til landet. Det andre, og kanskje viktigste, er at barna er uskyldige parter i denne saka, uansett hva man mener foreldrene har gjort.

At det internasjonale samfunnet nå ruster seg for å ta imot foreldreløse barn fra interneringsleirene er en begynnelse. Forholdene i disse leirene er godt dokumentert. Her lever barna under svært dårlige forhold, og det er liten tvil om at FNs konvensjon om barns rettigheter ikke følges opp i disse leirene.

Debatten rundt IS-kvinnene er langt fra over, og det er liten uenighet om at dersom de hentes tilbake til Norge, så skal de straffeforfølges. De kvinnene som forventer uten videre å få gå tilbake til hverdagslivet her i Norge må selvsagt forberede seg på noe annet.

Men gjør ikke barna til ofre for foreldrenes ugjeringer. Slikt har dessverre Norge praktisert tidligere, mot de uskyldige barna av tyske soldater og norske kvinner. Det tok lang tid før denne uretten ble ordnet opp i, men man kan i det minste ta lærdom av dette, slik at det ikke gjentar seg med IS-barna. God integrering og skikkelig oppfølging fra skole, barnevern og eventuelle fosterhjem vil være avgjørende, men utgangspunktet må være at ungene er uskyldige, uansett hva foreldrene har gjort.

Trykk for å se kommentarer