Nobels fredspris 2018Leder
BLADET VESTERÅLEN MENER

Begynnelsen på noe mer

– Begge fredsprismottagerne har bidratt til å vise verden hvilke brutale, hjerteskjærende og umenneskelige overgrep som utføres mot kvinner i konfliktsoner, og hvordan seksualisert vold brukes som våpen, der moralen brytes ned og kvinner tvinges til å føde fiendens barn.

AV Leder
Publisert

Mandag mottok Denis Mukwege og Nadia Murad Nobels fredspris for deres kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter. De er verdige mottagere etter på ulike måter å ha gjort en viktig forskjell, Mukwege som hjelper og Murad som vitne.

Denis Mukwege har som lege brukt store deler av livet til å hjelpe ofre for seksualisert vold i Den demokratiske republikken Kongo. I Panzi-hospitalet i Bukavu har han og hans stab behandlet tusener av pasienter for skader de har fått etter slike krenkelser, som stort sett har skjedd i en langvarig borgerkrig.

Nadia Murad var én av rundt 3.000 jenter og kvinner fra jesidi-minoriteten nord i Irak som ble bortført og brukt som sexslaver, etter at familiene deres var brutalt drept av den islamistiske terror-organisasjonen IS i august 2014. Hun klarte å rømme og hadde styrke og mot til å fortelle om sine lidelser og gi ofrene et ansikt. Til tross for sterke sosiale koder som krever at kvinner skal tie og skamme seg over de overgrep de er blitt utsatt for.

Saken fortsetter under annonsen.

Begge fredsprismottagerne har bidratt til å vise verden hvilke brutale, hjerteskjærende og umenneskelige overgrep som utføres mot kvinner i konfliktsoner, og hvordan seksualisert vold brukes som våpen, der moralen brytes ned og kvinner tvinges til å føde fiendens barn. Overgrepene de er utsatt for, skader ikke bare enkeltmennesker fysisk og psykisk for livet, men fører også til at de i mange tilfeller ikke kan komme tilbake til sine egne. Det er god grunn til å håpe at de sterke vitnesbyrdene fra Murad og Mukwege, sammen med fredsprisen, kan føre til en sterkere innsats fra verdenssamfunnet mot slike nedrige handlinger.

FNs sikkerhetsråd slo for ti år siden fast at bruken av seksualisert vold som våpen i krig og væpnede konflikter ikke bare er en krigsforbrytelse, men også en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Vedtektene til den internasjonale straffedomstolen stadfester at seksualisert vold i krig og konflikt er et alvorlig brudd på krigens rett.

Nobelkomiteen sier at vi bare kan oppnå en fredeligere verden ved at kvinner og deres grunnleggende rettigheter og sikkerhet anerkjennes og beskyttes i krig. Det er helt åpenbart. Dette er en sak som fortjener fast og samlet innsats fra hele verden. Da kan Mukweges og Murads mot og styrke være begynnelsen på langt mer.

Trykk for å se kommentarer