Nå feirer de Hurtigruta – og museet

Neste år skal det nye hurtigrutemuseet stå ferdig på Stokmarknes. Torsdag gikk startskuddet.

AV Tor Johannes Jensen
Publisert
Oppdatert:

Om noen få dager går anbudspapirene ut for vernebygget og det nye museet. Byggestart blir i august, og i 2019 skal det åpnes. Torsdag feiret Museum Nord, Hadsel kommune og samarbeidspartnerne med kickoffseminar.

– Da hurtigruta gikk på sin jomfrutur i 1893 var den hypermoderne med dampmaskin og navigering etter kart og klokke, sa Lars Bremnes, som åpnet hele feriringa. Han dro fram sangen om hva man forlot da nyvinningen kom: «Finne veia».

Tyvtitt inn i det nye museet

Her var over 150 deltagere som ville se presentasjonen av det nye museet, og se inn i hva et nytt museum kan bety for regionen.

Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik trakk fra minnet om første gang hun kom heim til Stokmarknes med sin førstefødte datter – med Hurtigruta på nord, og gjorde ordene fra Kari Bremnes’ hurtigrutesang til sine egne:

«Det va den store verden som la te

Skip i stål med eventyr langs ripen

Kaptein I svarte klær med ekte gull i stripen

Det va glede på mørk bunn som

Glede på mørk bunn

Som kom

Æ hadde bestandig den drømmen

Saken fortsetter under annonsen.

Da æ va ei lita pia

Ved en diger fjord

Om å få komme med ei hurtigrute

Dit æ engang skulle»

– I dag markerer vi en milepæl i norsk kysthistorie. Jeg har en god venn som i hele sin oppvekst brukte Hurtigruta som vekkerklokke på Ørnes, der nordgående og sørgående møttes, sa hun.

Ordføreren gikk gjennom historien fra Hurtigrutemuseet ble etablert i 1993 av ildsjeler, og året etter fikk tilbudet om å ta imot gamle MS «Finnmarken», som ble dratt på land i juli 1999 rett før Hurtigrutens Hus ble åpnet, med nytt hurtigrutemuseum under sitt tak.

– Hurtigrutemuseet er i dag ett av Nordlands best besøkte turistanlegg med over 50.000 besøkende i året. Vi er veldig glad fylkeskommunen og staten er med på vernebygg og ny utstilling.

– At dette blir virkelig, skyldes innsats fra mange, sa hun og trakk fram mangeårig ildsjel Sten Magne Engen først av alle – og takket alle andre ildsjeler, gründere, ansatte, Museum Nord, folkevalgte og næringsliv for bidragene.

– Sjelden har jeg kjent på større stolthet over å stå her i fargene til Vesterålske, sa ordføreren i Hadsel-kjolen.

Hun slo fast at vernebygget og det nye museet handler om å ta vare på kulturarven og åpne Vesterålen for verden.

– Noen gir Harald Hårfagre og Olav den hellige skylda for å ha samlet Norge. Jeg mener at det var Hurtigruta, la Aasvik til.

Hurtigrutemuseet

• Hurtigrutemuseet har fått til sammen 120 millioner kroner til vernebygget rundt gamle «Finnmarken» på Stokmarknes. Pengene fordeler seg med 40 millioner kroner fra staten, og like mye fra hver av Nordland fylkeskommune og Hadsel kommune.

• Da arkitekten hadde tegnet vernebygget, ble det klart at ramma ikke holdt til et museum som Museum Nord mener kan bli en attraksjon fra start. Museet ser det som svært viktig å ha noe som er bra nok til å trekke publikum.

• Derfor ba Museum Nord bedt om 1,08 millioner kroner i året fra Kulturdepartementet, mens man forutsetter at fylket og kommunen stiller opp med 617.000 kroner hver til å bære lån og avdrag. I november 2017 kom det endelige signalet fra staten om at museet kan regne med støtten de har søkt om.

Anbudskonkurransen går ut i januar 2018. Man regner med å skrive kontrakt rundt påske, og så er det ventet byggestart i august. Byggetida vil være omkring ett år. Etter flytting og montering av ny utstilling, håper man å åpne før 2019 er blitt historie.

Trykk for å se kommentarer