Hadsel

Underholder og skremmer med nasjonalisme-spøkelset

Hans-Wilhelm Steinfeldt smeller til mot nasjonalisme, europeisk kjøtthuefaktor og manglende historisk hukommelse. Det er underholdende alvor på sitt beste.

AV Tor Johannes Jensen
Publisert
Oppdatert:

Den mangeårige utenrikskorrespondenten fra NRK, historikeren og eksperten på utenrikspolitikk er på ny foredragsturné i norske kulturhus etter suksessen «Russisk rabalder» for et par år siden. Denne gangen er spørsmålet om vi har havnet inn i en ny kald krig mellom Russland og Vesten. Hurtigrutens Hus og samarbeidspartnerne skal ha stor honnør for å sette store samfunnsspørsmål på plakaten.

Det går an å fylle godt opp selv i storsalen når man har en så kruttsterk kombinasjon av kunnskap og underholdningsverdi i én og samme person.

Spissformuleringer og kunnskap

– Europa står mellom russisk rulett, britisk isolasjonisme, et kraftløst EU og en gærning i USA, oppsummerte han mot slutten.

Steinfeldt er et oppkomme av spissformuleringer, anekdoter og gode historier, samtidig som han nærmer seg spørsmålet fra mange kanter – både historisk med Sovjetunionens frigjøring og tilbaketrekning fra Finnmark, men også dagsaktuelt med økt russisk etterretningsaktivitet og spiontildragelser, nervegift, Brexit, innvandringskrise og demokratisk underskudd i EU, den arabiske våren, og Krim-konflikt og sanksjoner.

Saken fortsetter under annonsen.

Forskjeller

Samtidig lodder Steinfeldt dypere enn som så og trekker paralleller mellom ulikhetene i dagens oligarkiske og korrupte Russland og USA, der 0,1 prosent av befolkningen er rikere enn 90 prosent, som han sa på Stokmarknes torsdag. Samtidig hevder han at forskjellssamfunn bidrar til nasjonalisme, blant annet fordi ledere – ikke minst russiske – har en tendens til å kompensere feilslått politikk på heimebane med å fokusere på utenrikspolitikken.

Nasjonalismen

På den andre sida tegner han et bilde av et Europa som trekker i aggressiv nasjonalistisk retning – med henvisning til valgresultater i land etter land i alle deler av verdensdelen. Samtidig understreker han at det er forskjell mellom nasjonalfølelse og nasjonalisme.

– Nasjonalismen startet to verdenskriger i det tyvende århundre. Europa befinner seg i den alvorligste lederkrisen siden 1939, konstaterte Hans-Wilhelm Steinfeldt i Hurtigrutens Hus.

Optimisme

Ikke særlig optimistisk, men litt på linje med helten Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste president, som – oppsummert av Steinfeldt – bruker hele sin siste bok «Jeg forblir optimist» til å kritisere utviklingen i Russland nord og ned. Før han på aller siste side kort konstaterer at han tross alt likevel ser optimistisk på Russlands mulighet for demokratisk utvikling i framtida. Tross alt.

Trykk for å se kommentarer