Slik stopper Strønstad-elevene mikroplasten

Elevene på Strønstad skole vil hjelpe nordmenn å stoppe mikroplasten før den når naturen. Til helga viser de løsningen sin i forstkerkonkurranse.

AV Tor Johannes Jensen
Publisert

For et år siden gjorde mellomtrinnet og ungdomstrinnet ved skolen stor suksess i forskerkonkurransen First Lego League, og kom helt til den internasjonale finalen i England med sitt prosjekt om mennesker og spekkhoggere.

Til helga er Team Orcas, som de kaller seg, tilbake i konkurransen igjen, denne gangen med forskning om mikroplast i vannet. Det handler om plastbiter som er mindre enn fem millimeter store. Lørdag er de i regionfinale i Harstad.

To kilo fra hver husholdning

Problemet er enormt: Hver norske husholdning slipper omtrent to kilo bittesmå plastpartikler årlig ut i naturen. Tobias Jørgensen i Team Orcas forteller at over 70 prosent av alt drikkevann i Europa inneholder mikroplast. Det er også funnet i havsalt, østers og fisk, ifølge plast- og miljøforskerne fra Strønstad.

Tannkrem og kosmetikk

Utslippene er vanskelige å få has på, blant annet fordi det selges så mange hverdagsprodukt som inneholder små partikler av plast, blant annet i kosmetikk.

– For eksempel i tannkrem, der det brukes til å slipe tennene. Barnetannkrem er aller verst, og det er ille, for mange barn svelger jo tannkremen, forteller Josefine Gustavsen til Bladet Vesterålen. Men også i peeling-produkter er plasten en gjenganger.

Ut i avløpet

Saken fortsetter under annonsen.

– Det er både trist og farlig at man får i seg plast uten å vite det. Forskerne veit ikke effekten av det, tilføyer Josefine.

Så havner altså store mengder ut gjennom avløpet, også fra vaskemaskiner, der blant annet små plastpartikler brytes løst fra klær av syntetiske fibre.

Team Orcas’ løsning er et filter som kan settes på avløpsslangen fra vaskemaskinen. I hele høst har de testet ulike typer stoff til filter. Til slutt har de endt opp med et tettvevd bomullstoff.

– Det brukes i korpshansker, forteller de.

Vær varsom

De har også laget en vær-varsom-plakat der de oppfordrer til å unngå produkter med mikroplast, og dessuten oppfordrer til å få satt filter i produksjon til norske husholdninger.

Og så arbeider en del av laget med programmering og bygging av Lego-roboten Patrik, som skal kjøres og utføre automatiserte oppgaver under konkurransen i Harstad.

Trykk for å se kommentarer