Seks års arbeid snart i mål: – Vi ville redde et smykke for byen

Etter seks års innsats er det historiske huset klart til å ta imot folk igjen. Og Ann Katrin Grimstad har sørget for at hver leilighet har fått en helt spesiell detalj som gave til leieboerne.

AV Tor Johannes Jensen
Publisert
Oppdatert:

Neste år fyller det gamle foto-atelieret og pensjonatet 115 år. Allerede før den tid vil det igjen bo folk her, for første gang på lenge.

Bygget er et av de få staselige trebyggene som preget Stokmarknes i sin tid, som står igjen. De fleste er tapt i riving, forfall og branner, slik som Gjestgiveriet og hovedgården, Festiviteten, Bøgården og Solheim.

Men etter å ha sett bygget forfalle gjennom flere tiår, kjøpte Ann Katrin Grimstad og mannen Pankaj Bhart det i 2013 for å redde, renovere og bygge leiligheter.

– Halsgården var vår nærmeste nabo, så vi syntes det var verd å pynte på utsikten, smiler hun.

Skifertaket

Etter seks år er de nesten helt i mål, om enn på overtid i forhold til planen. De hadde håp om å få leilighetene innflyttingsklare i fjor, men prosjektet har krevd mye.

Fra utsida er bygget etter hvert blitt en pryd for byen igjen. Husmorvinduene er byttet ut med opprinnelig stil, og taket som holdt på å komme ned, ble tett i 2017 – med den originale takskiferen bevart.

Moderne standard

Nå nærmer det seg på innsida også, etter at alt ble strippet ned, rominndelinga gjort på nytt, brannvegger bygd, og moderne standard med flislagte bad og ordentlig ventilasjon på plass. Tre av de seks leilighetene er så godt som helt klare til å tas i bruk. Her mangler først og fremst papirarbeid nå. De siste leilighetene er heller ikke langt fra målstreken.

– Vi har jo vært opptatt av brannsikkerhet. Og så har det vært ei utfordring å ta hensyn til bærevegger. Heldigvis har vi fått god arkitekthjelp underveis også, sier hun.

De store leilighetene i hver etasje har fått balkong, bodplass, soverom og kombinert kjøkken og stue. Loftsleiligheten blir mindre, og i fløyen er en spesial-variant over to etasjer. På sikt blir det også leilighet i kjelleren med de metertykke murene, men den har eierne sett ut for seg selv.

Saken fortsetter under annonsen.

Den spesielle detaljen

De har fått henvendelser fra mange som har lyst til å flytte inn.

– Vi har ei lang liste med interesserte, forteller hun.

Én spesiell detalj i hver leilighet er Ann Katrins hjertebarn. De har datteren Natasha sørget for. Stuene har fått hvert sitt veggtapet med hennes maleri av et landemerke i Hadsel – som Hadselbrua, Møysalen, Hadselkirka og Lillevannet. Det blir en gave til leieboerne.

– Men det blir bra utsikt også fra både vinduene og balkongen, i hvert fall i leilighetene som vender mot sjøen. Og fra den lille loftsleiligheta blir utsikten fantastisk, lover hun.

Samtidig som detaljene faller på plass i leilighetene, er det opparbeidet parkering, og nå kommer også hagen med gressplen – og grillhytte, som Grimstad har planlagt lenge.

Et smykke

– Du gjør jo ikke noe slikt som dette ustraffa for pengeboka, spøker hun og forteller at sluttsummen vil nærme seg ti millioner kroner.

– Men vi har ikke gjort dette for vår egen del. Dette huset er et smykke for Stokmarknes. Og det var bare såvidt vi klarte å berge det. Både taket og pipene holdt på å komme ned da vi begynte redningsarbeidet, sier hun.

Men nå er Halsgården snart bebodd på nytt, seks år etter at paret tok det store skrittet for å berge et stykke Stokmarknes-historie.

– Vi ser at vi nærmer oss, og det kjennes veldig godt. Det var tross alt ikke en uendelig jobb – det bare føltes sånn underveis, smiler Ann Katrin Grimstad.