Melbukonferansen 2018

– Jeg vil se sammenhengen og få overblikk

HADSEL: Bodil Endresen fra Øksnes er levende opptatt av Nord-Norge og livet langs kysten. På Melbukonferansen fikk hun mulighet til å få vite mer, om nordområdene i et mer globalt perspektiv.

AV Idar Ovesen
Publisert
Oppdatert:

– Ja, det er derfor jeg er her, sier Bodil Endresen, alltid like entusiastisk. Første akt er over, og konferansefolket trekker frisk luft i finværet utafor samfunnshuset.

– For meg handler alt om at folk er verdifulle, betoner Endresen, som samtidig er skeptisk til utnyttelse av sårbare naturressurser i nord.

Det handler ikke bare om globalisme, men for henne minst like mye om lokalsamfunn som skal ha mulighet til å utvikle seg videre.

– Her møter jeg folk som har ulikt syn, og jeg er på langt nær enig i alt, forsikrer Endresen, og småprater litt med Christian Torset fra Sortland, leder i Nordland SV.

– Historisk har det vært veldig lave investeringer i nord. For en region er det langsiktighet som gjelder, påpeker Torset.

Han viser til at befolkninga har steget med 1000 – ett tusen – mennesker i Nord-Norge siden 1970, det året han ble født. Samtidig har folketallet i Norge under ett økt med halvannen million mennesker i tidsrommet. Det setter også langsiktighet i perspektiv.

– Her på konferansen snakkes det om potensiale som er uforløst i nord?

Saken fortsetter under annonsen.

– Må tenkes bærekraft

– Ja, og her må det tenkes bærekraft. Vi bør ha et mål om å gjøre nordområdene til det reineste området på jorda, sier Torset, og nevner både hydrogendrevne tog i nord og elektriske biler.

«Næringsutvikling i nordområdene – med lokalsamfunn som plattform» var satt som heading på konferansen, som bygger videre på fjorårets «Arktisk dialog – der folk bor».

Artist og tidligere byråd for kultur i Edinburgh, Richard Lewis, satte et annerledes perspektiv fram i sitt «på kanten av verden – å leve i periferien i Europa». Med satsing på Edinburghfestivalen har den skotske byen klart å tilegne seg besøk fra hele verden, som igjen har generert forretningsforbindelser.

Sideblikk

– Godt å få litt sideblikk, kommenterte Grete Ellingsen, som ledet årets konferanse, som hadde en rekke innledere. Vi fikk høre Kjell Stokvik, direktør for Center for High North Logistics fortelle om nye ruter for transport i nordområdene og behovet for infrastruktur.

Kai Jensen i Lerøy Norway Seafoods sa at konsernet bidrar mye til lokalsamfunn, men er samtidig avhengig av lokalsamfunn.

– Av levende lokalsamfunn.

Og det er vel det som gjelder – også i nord.