Brage (15) fra Oslo setter farge på Melbu

HADSEL: Brage Meltvedt (15) fra Oslo har fått en hel vegg på Melbu til disposisjon. Og han vet hva han skal gjøre med den.

AV Idar Ovesen
Publisert
Oppdatert:

– Ja, det blir grønt gress og fjell, forsikrer 15-åringen, som allerede er en erfaren graffitikunstner. Men langtfra bare naturelement på veggen til Korneliussengården, som ligger midt i smørøyet i innfarten til Melbu.

– Nei, det må være noe mer, sier Brage, som er engasjert av Melbu Næringsforening til oppdraget. Forresten, når han er ferdig med denne veggen, skal han dekorere én til, på sportsbutikken til Toni Gjessing. Så 15-åringen vil utvilsomt sette preg – og farge! på Melbu.

Noe mer, ja. Brage går grundig til verks når han skal gjøre noe.

– Jeg tenkte hva mangler Melbu? Jo, en katt på sykkel! Nå er katta streket opp, og graffitigutten har forlengst alt klart i hodet hvordan veggen skal bli.

718 spraybokser

718 spraybokser har han fått stilt til disposisjon. Spraymalinga har ulike kulører, og Brage har fått fram nydelige grønntoner på gresset og bladene som dominerer nedre del av kunstverket.

– Han jobber veldig grundig, forteller Elin Celius, som etter mange år i hovedstaden flyttet tilbake til Melbu for få år siden. Hun er gudmor til Brage, og hadde invitert ham til Melbu for å få dekorert campingvogna si. Og det skal Brage gjøre, når veggarbeidene er unnagjort.

– Veldig vakkert her

– Det er veldig vakkert her, sier Brage, som er på besøk for første gang. Han høster allerede lovord og gode tilbakemeldinger fra folk i forbifarta. Det setter han stor pris på.

– Jeg har vel bare fått én negativ reaksjon, forteller den blide gutten, som begynte med graffiti allerede da han gikk i tredje klasse på skolen.

– Mange har et stygt blikk på graffiti, og jeg hadde det vel selv også tidligere. Folk tror det er skummelt og farlig. Men vi skader ikke noen.

– Noen gjør vel graffiti ulovlig?

– Ja, det gjør ikke jeg. Men jeg snakker heller ikke ned de som gjør det. De skader heller ikke noen.

Saken fortsetter under annonsen.

Brage synes København er langt framme når det gjelder graffiti. Og det er mye vennskap over grensene i graffitiverdenen.

– Uansett i verden hvor du reiser har du en seng å sove i, sier han.

Downhill

Brage har dekorert mange russebusser sørpå, og jobber gjerne i lag med en kompis under konstellasjonen Pinkdot. Han her også helt i norgestoppen i downhill sykling, Brage, men nå er det graffiti som gjelder.

Skjønt han tar sikte på videre skolegang, for han kan sine saker der også, Brage.

På Melbu holder han gjerne på uti nattetimene med sprayboksprosjektet sitt. Han har også fått en lift til disposisjon når han skal opp i høyden.

Lagt merke til

– Melbu trenger noe for å bli lagt merke til, sier Toni Gjessing, som er ganske sikker på at Brage fikser akkurat det.

– I stedet for kanskje å kjøre forbi, vil de kanskje stoppe opp, sier han.

Brage jobber iherdig, og veggen er litt «tung» i forhold til manglende grunnarbeid.

– Jeg blir sliten, sier han, som uansett nesten gjør jobben på dugnad, i god, gammel Melbu-ånd. Men sprayen koster, og det er egentlig en innsamlingsaksjon på gang.

Så nå kan du gi ditt bidrag om du vil, og samtidig få Melbu i new look fra Brage Meltvedt.