Tar et krafttak for kreftsyke barn

SORTLAND: Ni sykkellag er allerede på vei til målet som er Paris i forbindelse med innsamling av penger til kreftsyke barn. På Sortland blir det stor lokal markering når Team Rynkeby setter ting i sving for samme sak.

AV Hilde Jørgensen
Publisert

Svein Helge Martinussen fra Bø er en av flere fra Bø som deltar som syklister. På en uke skal ni lag og et servicelag, som Vanja Sommerseth fra Bø er med på, være kommet fram til Paris.

Martinussen har trent godt mener han, og mangler 6,5 mil på 250 mil som han har syklet siden i mars.

– Man skal jo ha et grunnlag, vi skal sykle 135-140 mil fra København til Paris. Samtidig er vi et mosjonssykkellag og det er mange som har trent seg opp, de er i alderen 21 til 70 år, sier Martinussen.

– Jeg synes jeg støtter en god sak med dette, samtidig som jeg liker å sykle og holde meg i form, legger han til.

For ei god sak

Laget fra Bø, Narvik, Tromsø og Lofoten går under navnet Arctic, i tillegg er det syklister fra land i Norden. Målet er å samle inn penger til kreftsyke barn under tittelen Sammen mot barnekreft.

– Vi er allerede sponset av flere, en del er lokale. Vi har fått inn størstedelen av inntektene på den måten. Det er ikke så enkelt å samle inn penger, sier Vanja Sommerseth, i spissen for den lokale markeringen, som finner sted på Sortland.

Da skal frisører fra Sax & Kam og Uniklipp klippe gratis, på den måten at betalingen går direkte til kampsaken.

– Dette gjør vi for ei god sak, sier Terje Leivseth.

Saken fortsetter under annonsen.

– I tillegg kan kunder donere hår til parykker, men det må være minimum 25 centimeter, sier han.

Det vil også være to tatovører som tatoverer mindre figurer denne dagen, og gir inntekten til barnekreft-saken.

– Vi tar imot barnetegninger som forslag til tatoveringer, sier Sommerseth.

Startet i 2002

Markeringen på Sortland skjer utendørs i Strandgata først i juli, der det vil bli sang fra barnekor, trylling og auksjon av donerte varer. Det hele er i regi av Team Rynkeby som stiller med ulike aktiviteter.

Team Rynkeby er et nordisk veldedighetssykkellag som hvert år sykler til Paris for å samle inn penger til barn med alvorlige sykdommer.

Det ble stiftet i 2002, og da syklistene kom tilbake fra den første turen, hadde de et overskudd på 42.000 norske kroner, som de bestemte seg for å donere til barnekreftavdelingen ved universitetssykehuset i Odense.

Rynkeby Foods investerte penger i prosjektet på nytt. Det ble starten på det veldedighetsprosjektet som eksisterer i dag, hvor donasjonene og antallet deltakere og sponsorer vokser år for år. I 2018 donerte teamet 91,7 mill. norske kroner til organisasjoner som hjelper barn med kritiske sykdommer. Av dette gikk 9,8 millioner til Barnekreftforeningen.