Nå blir høyspenten naturvennlig

Den nye høyspenten i Ryggedalen skal ruve mindre i terrenget.

AV Mareno Leonhardsen
Publisert
Oppdatert:

– Oppdraget er å bygge ei linje der Vesterålskraft skal føre strøm fra 22-kilovolten til tunellen, i stedet for å forsyne tunellanlegget med strøm fra 66 kilovolten som i dag, forteller Knut Arne Aasan hos entreprenøren Linka, som har anbudet.

Væravhengig

– Arbeidet er væravhengig. Når tid det vil stå ferdig, vil komme an på været, men vi regner i hvertfall med å være ferdig til midten av juni, kanskje i mai allerede. Vi skal stå for selve linja med 50 stolper fra Teistpollen over Teistpollskaret til tunellinnslaget i Ryggedalen.

Vesterålskraft skal selv sette opp transformator og koble strømmen når så langt kommer. Aasan forteller til Bladet Vesterålen at dette er en ny type høyspentlinje, med enkle stolper der vi ofte har sett røys av parvise stolper, og i spenn på mellom 30 og 50 meter.

Diskrét

– Linja bygges etter det som er nytt i tida: større vekt på at linjene skal synes lite og forårsake begrensede inngrep i terrenget. I stedet for tre parallelle faser får den nye linja en enkelt hengekabel, forklarer Aasan.

Saken fortsetter under annonsen.

Med tanke på sår i terrenget, ville egentlig halvannen meter snø vært bedre for oss, legger han til.

– Utfordrende

Prosjektleder Luis Sobarzo i Ottar Bergersen og sønner sier det er utfordrende terreng å bygge kraftlinje i, stedvis bratt og steinete og grunn fjellmark.

– Vi har fått stolpene fløyet ut med helikopter, men er fortsatt avhengig av å kjøre fram maskiner, noe materiell og masser, sier Sobarzo til Bladet Vesterålen. Nå håper han at også resten av vinteren blir av det snille slaget, av hensyn til arbeidet og framdrifta.

Trykk for å se kommentarer