– Beklager kvinnas opplevelse

BØ: – Det er usikkerhet omkring oppgradering av Ryggedalstunellen. Men nye lys er en del av det planlagte arbeidet her, sier byggeleder i Statens Vegvesen, Magne Berg, etter at Aud Johnsen fra Alsvåg i Øksnes havnet i tunellveggen sist helg.

AV Mareno Leonhardsen
Publisert
Oppdatert:

Bladet Vesterålen fortalte i siste trafikk-ekstra hvordan Aud Johnsen opplever å kjøre gjennom tunellen: – Den er livsfarlig, er hennes karakteristikk, og hun klager på både lys og merking. Og Aud er ikke alene om å oppfatte tunellen slik.

Beklager

– Det er beklagelig at slikt skjer, og dama har åpenbart hatt en svært dårlig opplevelse.

Berg forteller om arbeidet som i langt tid har pågått for å bedre forholdene i Ryggedalstunellen, men hvor sikring mot steinsprang og tetting har vært prioritert:

– Vi har drevet med fjellsikring i form av rensking av fjell samt bolting av dårlige fjellpartier, dessuten pålegging av såkalt PE–skumplater som sprøytes inn med betong. Dette for å sikre tunnelen når det gjelder steinnedfall og vannlekkasjer. Arbeidet var ferdig våren 2016, og har hatt førsteprioritet.

Gamle lys

Når det gjelder lys i tunnelen så har det ikke vært gjort noe med disse. Noen oppfatter lyset som dårlig og lysene er ikke etter dagens krav til lys. Men noen opplever lysene her som ok, sier Magne Berg.

– Refleksene som er satt opp er ganske nye, og vi prøver å holde dem rene ved å vaske dem flere ganger for vinteren. Siden her ikke er fortau, brukes gjerne slike reflekser som markering av kjørebanen.

– Siden kantlinjene er dårlig synlige noen steder – og kan være vanskelig å se – blir refleksene det beste å kjøre etter.

– Tunellveggene er for noen år siden malt et stykke inn i tunnelen for å bedre sikten – men også dette begynner nå å bli dårlig, legger Berg til.

Planer

Som Bladet Vesterålen har fortalt, har Nordland fylkeskommune satt Ryggedalstunellen og Brokløysa på topp for sikring i Nasjonal transportplan:

– Det arbeides med planer om oppgradering av tunnelen – men per dato er det usikkert om det videre arbeidet med dette, sier Berg.

Saken fortsetter under annonsen.

– Ryggedalstunellen er ei felle

 

170322ml2TunellkrasjA.jpg  

BØ: – Ryggedalstunellen vil koste liv, om ikke noe blir gjort. Den er ei skam for Vegvesenet, sier Aud Johnsen fra Øksnes, etter at hun ødela bilen her i helga.

Kos ble krasj

– Vi skulle til Eidet i Bø og kose oss, men det ble ikke mye koselig, da vi ødela bilen i tunellen. Jeg frykter for at den blir totalvraket. Hele høyre side ble skadet – fra fremst til bakerst. Bilsida er oppskrapet, speilet ble revet av, og bakerst er det nesten hull, forteller Johnsen.

170322ml2TunellkrasjB.jpg  

– Særlig er belysninga dårlig i tunellen, det synes mange. Tunellveggene er mørke, kanten er ikke markert med stripe. Refleksene står som feller. Og når man kommer inn fra lys utafor, slik forholdene er spesielt nå om dagen, er det som å komme inn i mørket. Kunne det ikke males på tunellveggene og på asfalten i det minste? Det gjør de i andre tuneller.

– Jeg ser i Bladet Vesterålen at det ifølge Magne Berg skal brukes noen millioner på å ruste opp tunellen. Det bør de starte med ganske snart, ellers vil det gå liv.

TKJ_1316.jpg

– Verst av alle

– Ryggedalstunellen er verst av alle tuneller jeg kjører i. Verst er det når man kommer i retning fra Sortland til Bø. Tunellen er livsfarlig, slår Aud Johnsen fast.

– Vi har en Toyota Aygo av nyere dato, og det var en trasig opplevelse å plutselig rive opp bilsida i tunellen. Jeg frykter det blir totalvrak, gjentar Aud Johnsen.

154 mill til sikring i Bø-tunellen og Brokløysa  

Trykk for å se kommentarer