Yngve Hågensen til Andøy

ANDØY: Torsdag kommer tidligere LO-leder Yngve Hågensen til Andøy. Han stiller til åpent møte i Folkets Hus.

AV Fredrik Sørensen
Publisert
Oppdatert:

Tema for møtet er viktigheten av at arbeidstakere er organiserte. Hågensen skal snakke om den norske modellen for et rettferdig samfunn – trepartssamarbeidet mellom staten, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner – sett opp mot den amerikanske modellen hvor man tenker enkeltindivid og ikke kollektivt. Det store spørsmålet er hvorvidt den norske modellen er truet av den amerikanske.

– Det er viktig å være organisert, og det er viktig å stå sammen i en hver situasjon for å være sterk. Slik får man gjennomført ting som er viktig for samfunnet og den norske modellen, sier Finn-Allan Westjord i Fellesforbundet.

Han viser til hvor viktig fagbevegelsen har vært gjennom årenes løp.

– AFP, folketrygda, sykelønnsordninga, arbeidstid – lista er lang. Det er ikke Høyre og Frp som har foreslått og stått på barrikadene for alle disse tingene, sier Westjord.

Stein-Håkon Eilertsen i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) sier at antallet arbeidstakere som organiserer seg er dalende.

– Dessverre tar mange for gitt avtalene og ordningene som er der i dag. De har glemt historien. Vi må ikke la den amerikanske modellen sette seg, slik at vi tenker enkeltindivid og ikke kollektivt. Da vil vi stå svakere, sier Eilertsen.

Westfjord peker også på tariffavtalene.

– Hver bransje har sin egen tariffavtale. Disse er forhandlet fram over år, men de varer ikke evig. De blir prøvd i alle fall annethvert år, og arbeidsgiversida vil gjerne endre på fordeler som etter deres syn er for gode. Da er det vår jobb i fellesskap å kjempe imot, sier han.

Saken fortsetter under annonsen.

Alt dette – og mer – blir tema når tidligere LO-leder Yngve Hågensen besøker Andenes torsdag.

– Det er viktig å få fram at dette ikke er et valgkamp-arrangement, men et felles prosjekt som LO Vesterålen, NOF, NTL, Fagforbundet og Fellesforbundet i Andøy står bak. LO Vesterålen har regien, men vi samarbeider om å rette fokus mot utfordringa det faktisk er at færre organiserer seg. Dette er et politisk nøytralt arrangement, og alle er velkommen, sier Eilertsen.

Westjord håper folk går mann av huse torsdag. Yngve Hågensen fylte tidlig på 2000-tallet idrettshallen på Andenes i anledning kampen for Andøya flystasjon – som den gang ble vunnet.

Han var også et populært innslag på Bleiksdagan for to år siden.

– Jeg oppfordrer folk til å komme på det åpne møtet med Hågensen. Han er en fantastisk forteller, som er svært engasjerende, sier Westjord.

Avslutningsvis i møtet blir det åpnet for spørsmål fra salen og debatt – der spørsmålsstillerne står fritt til å velge tema.

– Det kan bli interessant, sier Eilertsen og Westjord.

Trykk for å se kommentarer