illustrasjonsbilde_for_27778994.jpgAndøy

Ulike Andøy-budskap fra Høyres forsvarstopper

De fire Poseidon-flyene på Andøya flystasjon har ikke sammenheng med at mannskapene bak de norske Orion-flyene er hardt presset, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Partifelle Hårek Elvenes antyder noe annet.

AV Tor Johannes Jensen
Publisert
Oppdatert:

Forsvarsministeren sa seinest denne uka at når de amerikanske maritime overvåkningsflyene Poseidon P-8 nå flyr fra Andøya, er det på grunn av en lenge planlagt øvelse. Bakgrunnen er ifølge statsråden ikke at 333-skvadronen på Andøya er under press på grunn av mannskapsmangel. Han sa videre at orionflyene fortsatt kommer til å løse sitt oppdrag godt nok.

Amerikansk P-8 har ankommet Andøya

Men nå skriver partifellen Hårek Elvenes i en kronikk på Nordnorsk debatt at det ikke er unaturlig at allierte gir støtte når norsk overvåkningskapasitet burde vært bedre.

«I påvente av nye fly (Norge har bestilt fem stykker Poseidon-fly der det første ankommer i 2022, red.anm.) stiller amerikanere opp med overvåkingsfly for å styrke overvåkingskapasiteten», heter det i kronikken.

«.. faktum er at vår overvåkingskapasitet er ikke så god som den burde være», skriver han også.

Saken fortsetter under annonsen.

Det er Aftenposten som stiller utsagnene fra de to opp mot hverandre.

Avisa har også konfrontert Hårek Elvenes med at man oppfatter det som at USA stiller med sine fly når norsk kapasitet ikke strekker til, uavhengig av øvelser. Her svarer Elvenes Aftenposten med at overvåkningen er et fellesanliggende for Nato, og at lengden og intensiteten i tilstedeværelsen av de amerikanske P-8 flyene er en operativ vurdering som løpende må vurderes.

Ber statsråden svare om kompetanseflukt

På spørsmål fra Aftenposten sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at amerikansk MPA-aktivitet har vært en regelmessig, rutinemessig og vedvarende alliert aktivitet i Norge, og inkluderer flyvning med maritime patruljefly fra norske baser.

Liv Signe Navarsete, Sps representant i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener de amerikanske flyene vil bli værende på Andøya.

Trykk for å se kommentarer