Rosenrot til gin i Skjoldehamn

ANDØY: Ståle Håvaldsen Johnsen fra Sortland har vunnet tre gullmedaljer på tre kontinenter for sin norskproduserte Kimerud Destilled Gin. Nå bruker han rosenrot fra Skjoldehamn for å få den helt spesielle, særegne smaken.

AV Sunniva Bornøy
Publisert
Oppdatert:

Tirsdag formiddag møtte avisa Ståle Håvaldsen Johnsen og hans kamerat, Terje Gjerald, på ei av markene som ligger på nedsida mot havet i Skjoldehamn. Barna var også med.

I Tranby i Lier utenfor Drammen er de to kameratene naboer, og nylig kjøpte Gjerald seg et småbruk i Skjoldehamn. Gården er på 150 mål, med 12 mål dyrkbar mark. Johnsen forteller:

– Terje og jeg snakket sammen, og han var usikker på hva han skulle gjøre med jorda. Da kom vi sammen opp med ideen om at jeg kan få dyrke rosenrot på jorda hans i Skjoldehamn.

Snart på heltid

Til daglig driver Johnsen og familien Kimerud gård på Tranby, som han kjøpte i 2013. Der produserer de gin og akevitt. De har drevet på med det på halv tid i rundt 5 år, men nå er det tid for å satse for fullt med produksjon på heltid:

– Vi er akkurat i overgangen fra å være en hobbyproduksjon til å la det bli en fast heltidsjobb. I fjor produserte vi 7–8000 flasker.

– Skal du øke da, kanskje til det dobbelte?

– Ja, jeg kommer jo opp i over det dobbelte i år, og da blir det bruk for jorda her i Skjoldehamn.

Saken fortsetter under annonsen.

Klekket ut ideen sammen

Med relativt stor produksjon, er det derfor behov for store mengder med urter. Johnsen dyrker urter på gården sin i Tranby – og han får rosenrot som dyrkes fra en gård utenfor Bodø:

– Det blir begrensa hvor mye de kan produsere, så da var det viktig for meg å komme i gnag med noen andre også. Jeg kom i prat med Terje om dette, og han visste ikke hva han skulle gjøre med jorda her i Skjoldehamn, så da passet det perfekt at vi klekket ut ideen om å dyrke rosenrot her.

Rosenrota smaker hav

– Blir det reklamert på etiketten at det er rosenrot fra Skjoldehamn?

– Ja, det regner jeg med. Vi skal nå først komme i gang her og se hvordan det går. Det kan godt hende at de utenlandske importørene våre vil komme og se litt på rosenrota. Det er jo tross alt den vi promoterer på.

– På hvilken måte får dere den spesielle smaken av rosenrot her i nord?

– Det er lyst 24 timer i døgnet, lav temperatur og den henter mye smak fra havet. Det vokser mye vilt nede ved sjøen. Da får du en havaktig, jordaktig – mer kraftigere smak, som du ikke finner sørpå. Her oppe trives den, vokser vilt og er i sitt rette miljø. Det er en veldig robust og hardfør plante.

Selger gin til 17 land

Ginen som Johnsen produserer, har blitt lovprist av ekspertene. De har vunnet priser for den både i Asia, i USA og i Europa. Drikken består av 20 forskjellige urter, der rosenrot er meget sentral. Ginen selges til 16–17 land, og regnes for å være meget eksklusiv:

– Du kan finne den både i USA, i Australia, i 12 land i Europa og nede i Asia: I Singapore og i Hong Kong, på en del tax–free–butikker der, og også på canari–øyene, avslutter gründeren med et stort smil.