AndøyaAndøy
NOF-leder Bongo:

– Forventer ærlige og redelige svar

ANDØY: Torbjørn Bongo, leder av Norges Offisersforbund (NOF), tror ikke planverket for alliert mottak er klart for framleggelse innen Utenriks- og forsvarskomitéen skal behandle representantforslagene i Andøya/Evenes-saken.

AV Fredrik Sørensen
Publisert
Oppdatert:

– Klarer man det? Jeg vet det jobbes med det, og at planene oppdateres. Men nei, jeg tror ikke arbeidet er ferdig til komitéen skal ta stilling til de to representantforslagene, sier Bongo til Bladet Vesterålen.

– Men denne dimensjonen er brakt inn inn i debatten. Det er svært viktig, legger han til.

Klar forventning

Bongo har ei klar forventning til Forsvarsdepartementet hva angår planverket.

– Hvis det er et snev av usikkerhet om behovet for Andøya, så bør det flagges. Det pågår en prosess, og jeg har respekt for at et slikt arbeid tar tid. Men jeg forventer ærlige og redelige svar fra statsråden, sier han.

Bongo er glad for at Anniken Huitfeldt, forsvarspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, mandag sendte skriftlig spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), hvor hun ber ham svare på når nye vurderinger for alliert mottak blir lagt fram – og på hvorfor slike vurderinger ikke ble tatt med i Langtidsplanen for Forsvaret.

Les også: Ber statsråden svare

Saken fortsetter under annonsen.

– Fra vår side i NOF har kapasiteten til alliert mottak vært en sentral del av argumentasjonen i saken om Andøya. Vi har vært tydelige på at nedleggelse av Andøya vil få svært negative konsekvenser for vår evne til alliert mottak, sier han.

Undervurdert

Bongo mener dette er et forhold som har vært undervurdert de seneste årene.

– Derfor er det positivt at det nå er blitt økt fokus både i den offentlige debatten og på Stortinget knyttet til nettopp dette. I dette perspektivet mener jeg vi må bevare Andøya. Samtidig må vi bevare en betydelig del av kapasiteten vi har i Bodø for allierte, selv om flystripa flyttes. Det er ganske mange sheltere i Bodø som bør tas vare på, sier NOF-lederen.

Hva angår Andøya, mener Bongo videre drift med MPA (base for maritime overvåkingsfly) er riktig vei å gå.

– Vi har definitivt ikke råd til å kvitte oss med infrastrukturen på Andøya. Har vi råd til å flytte flyene? Vel, man har råd til det man tar seg råd til. Men gitt at man skal bevare infrastrukturen, og dermed ha en viss militær tilstedeværelse for å ivareta denne, vil det være nok et argument for at det økonomisk ikke er riktig å flytte MPA-basen, sier Bongo.

Trykk for å se kommentarer