NaturligAndøy

Dette sier Erna om Russland og amerikanere på Andøya

– Vi har ei krevende omstilling, men skal få fullgod maritim overvåkning med nye fly fra Evenes, sier statsminister Erna Solberg (H).

AV Tor Johannes Jensen
Publisert

Året før Stortinget vedtok Forsvarets langtidsplan med nedleggelse av Andøya flystasjon, i 2015, kom de første advarslene om faren for massiv personellflukt ved en nedleggelse. Da ble det avvist.Russland hadde sist uke en av sine største militære øvelser utenfor norskekysten på mange år, med lørdag som siste dag. Den gikk blant annet nord og nordvest for Andøya.

Tre amerikanske patruljefly og ett kanadisk kom til Andøya for å fly operative tokt under den russiske øvelsen. Amerikanske fly har fløyet operert stadig mer herfra grunnet endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen – og altså personellsituasjonen på Norges egen base for de maritime overvåkningsflyene.

Laukslett om P-8-besøket: – Evenes er ikke dimensjonert for dette

– Er du komfortabel med at Norge ikke klarer å gjøre jobben selv?

Saken fortsetter under annonsen.

– Vi har et område der det er naturlig at også andre allierte bidrar og deltar, både i spesielle operasjoner og mer generell overvåkning. Det vi skal få er en fullgod overvåkningskapasitet når vi har fått de nye flyene. Men det er en krevende omstillingsfase fordi det er mangel på folk, fordi folk er skuffet over at man skal flytte på aktiviteteten. Men den langsiktige aktiviteten innen overvåkning kommer til å være veldig god med nye fly – og base ut fra Evenes, svarer statsministeren.

Flere forsvarseksperter, blant andre pensjonert flaggkommandør Jacob Børresen har nylig gått ut og vist til at Russland reagerer svært negativt på spesielt amerikansk nærvær i nordområdene. Ifølge Børresen kan det bidra til å øke spenningen og risikoen for episoder som kan føre til uønsket konflikt.

– I hvilken grad mener du at situasjonen vi har nå, gjør forholdet til Russland vanskeligere?

– Vi har noen selvpålagte aktiviteter og vi forsøker å ikke være langt opp mot grensa, men langt vekk. Når de har en stor øvelse er det ikke noe grunnlag for at ikke vi og Nato skal følge godt med på det, mener statsminister Erna Solberg.

Trykk for å se kommentarer